Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Gera

Plzeň známá neznámá: Gera

Otevření tohoto obchodního domu znamenalo pro nově vznikající Lochotín zásadní okamžik. Lidé mohli přestat se plahočit za dalekými krámy do města a konečně služby přišly i na sídliště. Pojďme společně poznat Geru.

Video si můžete přehrát zde.

Vypravili jsme se prozkoumat jedno z obchodních center, které vzniklo při výstavbě sídliště Lochotín. Jmenuje se Gera a zachovala se v podstatě ve stejné podobě jako z doby dokončení. Jen je opláštěná plachtami s reklamou a trpí nedostatkem údržby. Je tu však pár zajímavých detailů k objevení!

Dům byl otevřen jako první velké obchodní centrum nově vzniklého sídliště Lochotín. Autorem základního návrhu je Zbyněk Tichý – autor původního návrhu sídliště Lochotín. Dispozice odpovídá době vzniku. Na betonovém sklepení stojí tři samostatné kvádry, které spojují terasy zastřešené lehkou ocelovou konstrukcí. Právě terasy a otevřená atria jsou dost náročná na údržbu a na současném stavu je to dost znát.

Kdysi tu byla oblíbená restaurace Gera, bufet Alcron, prodejna potravin – tehdy první na sídlišti, lékárna a vedle stál lékařský dům. Ten je dnes jako jediný opravený. Zmíněná restaurace byla slavnostně otevřena 2. října 1978.

A proč se vlastně centrum jmenuje Gera? Abychom rozluštili záhadu jména, musíme se vypravit do německého města Gera, na jehož sídlišti postaveném ve stejné době jako Lochotín, stojí obchodní centrum Plzeň! Plzeň a Gera totiž udržovala společnou družbu a jedním ze společných podniků byla tato po družebních městech pojmenovaná centra. To v Geře je už zavřené a čeká jej zřejmě demolice.

Zajímavostí je, že plzeňská Gera nese městský znak německého města. Je hezky vidět na průčelní fasádě od tramvaje. Původně zde byl ještě jeden, ale ten je nyní pragmaticky zakryt cedulí s reklamami a čeká na někoho osvíceného. I centrum v Německu mělo na svém plášti a v interiérech znak Plzně. …

Milovníci stavitelství sedmdesátých let si tu najdou spoustu zajímavostí! Je tu například několik druhů tzv. salámové dlažby, nechybí tehdy oblíbený Boletický panel, dobový (ne)smysl pro detail, kamenný obklad, který znáte třeba z autobusového nádraží, hliníková okna, zábradlí zalité betonem, luxfery a dokonce tu je i nouzový vypínač neonů!

Jelikož v době výstavby platil zákon, který nutil stavitele investovat část rozpočtu do umění, najdeme tu i jedno parádní keramické dílo! Je to monumentální keramická stěna na jedné z teras. Stěna vznikla v roce 1976 a jejím autorem je František Pavlas. I přes roky nezájmu je keramika stále v dobrém stavu a při vhodné denní době umí Slunce s kulatými dírami dělat pěknou atmosféru. Tu tedy trochu kazí hostinec nevalné kvality.

Gera byla na Lochotíně první, hned za ní následovala Družba a možná i na tu se někdy podíváme!

Napsat komentář