Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá #101: OD Prior

Plzeň známá neznámá #101: OD Prior

Ve 101. dílu pořadu vás vezmeme do známého obchodního domu na Americké ulici, který byl jedním z mála realizovaných záměrů na zásadní přestavbu města Plzně. Můžeme být rádi, že naštěstí nedošlo k dalším realizacím, které by znamenaly demolici širšího centra města. Samotná budova je však velmi zajímavá a my jsme ji pro vás prozkoumali.

Video si můžete pustit zde.

Tuhle stavbu, respektive spíše její náplň, má v srdci většina Plzeňáků. Není to však jen tak ledajaký obchodní dům. Tato stavba je zajímavá příběhem svého vzniku, konstrukcí, použitými technologiemi i architekturou. Navíc byl jedním z prvních obchodním domů Československa po roce 1939.

Než se zaměříme na samotný dům, je třeba se podívat na proměny místa, na kterém dům stojí. Ještě ve třicátých letech dvacátého století bychom zde našli úplně jiné město. Obchodní dům stojí na pozemcích činžovních domů v Sirkové ulici, částečně na halách továrny Brožík a částečně na zahradách, kde se ještě po druhé světové válce pěstovala zelenina.

Po roce 1948 se mělo město plánovat jinak. Většina starší zástavby měla být zbourána a nahrazena prefabrikovanými domy a novými významnými budovami. Jedním z řešených území byla zástavba kolem dnešní Americké. Projekt na tento obchodní dům vznikal již na přelomu let 1959 a 1960, kdy interní soutěž Krajského projektového ústavu vyhráli architekti Zbyněk Tichý, Václav Zoubek a Jaroslav Peklo. Ti navrhli inovativní smělou konstrukci tohoto domu.

Stavba je postavená jako železobetonový skelet s nosnými sloupy umístěnými od sebe úctyhodných 12 metrů, což umožnilo vytvořit velkorysé otevřené prodejní plochy. Stavba má čtyři podlaží prodejní části. K těm je připojeno osm podlaží zázemí. Platí totiž, že vždy dvě podlaží skladovacího traktu o výšce 2,7 m odpovídala jednomu podlaží prodejního o výšce 5,4 m. Předposlední obchodní podlaží je opatřeno původně prosklenou klenbou. Dům byl vybaven klimatizací a naprostou novinkou – jezdícími schody.

Stavba obchodního domu pod názvem Zdroj probíhala v letech 1965 – 1968 a vyšla na 40 milionů tehdejších korun. Otevřen byl v září 1968. Mnohá inovativní řešení, i různé kompromisy během stavby však vedly k tomu, že se kolaudace uskutečnila až v roce 1977. Důvodem byly statické závady na stropu prvního patra, které byly řešeny dodatečným provlečením I nosníků pod železobetonovou deskou. Na střeše byla proto realizovaná roznášecí konstrukce, která je dobře vidět i z ulice.

K budově je připojeno krátké křídlo. Jedná se o pozůstatek původních plánů, kdy na něj měla navázat stavba dalších významných budov. K tomu nakonec nedošlo.

Ikonická stříbrná fasáda byla vytvořena z hliníkových panelů, které vyrobilo Aero Vodochody. Naopak při pohledu zezadu jsou vidět slavné boletické panely. Zajímavostí hliníkové fasády je fakt, že kvůli provozu blízkého vlakového nádraží, kam až do osmdesátých let jezdily pravidelně parní lokomotivy, došlo k poškození původního hliníkového pláště. Původní panely byly proto v roce 1988 vyměněny za nové.

Díky ochotným majitelům budovy jsme se mohli podívat i dovnitř. Běžná obchodní patra znají všichni, přesto si ukážeme tři zajímavá místa. Začneme odspodu. Pod dnešním přízemím obsazeným supermarketem dnes obchodní prostory nejsou. Nové normy si vyžádaly zpevnění stropu. Les podpěr vytváří originální průhledy.

Venku jsme mluvili o prosklené klenbě. Ta zde dodnes je, ale už dlouho není prosklená. Provoz ukázal její nevýhody, zejména tepelně izolační a tak je dnes zaslepena. V tomto patře jsou také pěkně vidět zmíněná provlečená táhla, která vynáší podlahy budovy. Jejich zakončení uvidíme na střeše.

Před tím ale nesmíme vynechat jezdící schody. Vždyť to byly první takové schody v Plzni a generace dětí a dospělých si je rádi užívali. Ani my jsme je nevynechali.

A teď pojďme někam, kam se běžně nechodí. Moc dobře víte, že se vždycky v každé budově snažíme dostat do sklepa. I zde jsou sklepy zajímavé. Připomínají však také povodně v roce 2002, kdy nejen tento dům utrpěl značné škody.

A nyní hurá na střechu. Výtahy, které prochází budovou, mají originální číslování pater, ve kterém se promítá rozdílnost patrování obchodní a skladové části. Na střeše dominuje ocelová konstrukce, která vyřešila statické poruchy budovy. Je to impozantní a zajímavá technická záležitost. Za tuto konstrukci jsou zavěšená uvnitř viděná táhla. Krom jiného je ze střechy i pěkný pohled na celé město.

Okolí Americké ulice včetně bývalého obchodního domu Prior se brzy zásadně promění. Jsme rádi, že jsme mohli dům ještě prozkoumat a ukázat ho i vám. Děkujeme proto panu Bohumilu Dvořákovi, že nás provedl.

Související zajímavosti:
O obchodním domě na webu oplzni.eu
Další informace ze stezky k 28. říjnu

Napsat komentář