Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Mikulka

Plzeň známá neznámá: Mikulka

Dnes vás vezmeme na místo, které je častým cílem výletů. Vyhlídka a kopec Mikulka je pro Plzeňáky známou lokací, nicméně i zde se dá najít spoustu zajímavostía příběhu, které mohou návštěvníkům unikat. Pojďme je prozkoumat.

Video si můžete pustit zde.

Toto neveliké místo nabízí hned tři zajímavosti. Výhled, bývalou pozorovatelnu civilní obrany a pomník. Při pěkném počasí si zde výhledů užijete opravdu dosyta. Na jedné straně můžete pozorovat bolevecké sídliště, rybník a oblast zavadilky. Na opačnou stranu se vám otevře výhled na fakultní nemocnici a celé centrum města.

A odkud se pozoruje nejlépe? No přeci z pozorovatelny. Dnes již tedy z její střechy, která může dobře posloužit jako vhodná vyvýšenina pro rozhledy do dálky. Pozorovatelny se zde nacházejí dvě. První, válcovitého tvaru, je ještě německého původu. Druhá hranatá je již poválečná. Objekt stejného typu pak naleznete  ještě v Koterově.

Vaši pozornost pak také určitě upoutá veliký kámen stojící opodál. Jedná se o památník Jindřicha Mikoleckého z roku 1893. Tento pán byl blízkým spolupracovníkem Emila Škody. Během svého života zakládal různé spolky a byl významnou osobností tehdejšího společenského života. Pomník na Mikulce mu nechal postavit spolek plzeňských techniků, jehož byl předsedou.

No a již se konečně blížíme k tomu, jak vlastně vznikl název tohoto místa. Návrší se ve středověku jmenovalo Cambal, což však může být ještě mnohem starší pojmenování. Následně se mu začalo říkat Stráž. Po vybudování pomníku se oficiální jméno změnilo na Mikulov. Tento název se však mezi lidmi z neznámých důvodů příliš neujal. Všichni kopci říkali Mikulka a tak se z tohoto lidového pojmenování stal název oficiální.

A jak je to s Mikulkou dnes? Vlastně se neustále proměňuje. Někdy jsou náletové dřeviny bujnější, jindy vykácené, někdy se v okolí povalují odpadky, jindy je zde čisto, někdy tu nepotkáte živáčka a jindy je zde rušno.  Stále jde však o zajímavé místo, které čeká na vaši návštěvu.

Napsat komentář