Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Centrální výdejna jídel

Plzeň známá neznámá: Centrální výdejna jídel

Dnes nás čeká budova, která je vlastně relativně nová a jejíž historie byla opravdu krátká. Přesto je charakteristickou stavbou ve svém okolí a tisíce Plzeňanů sem chodili na jídlo. Podíváme se na Centrální výrobnu jídel.

S její výstavbou se započalo v roce 1986, a jak už bylo v té době poměrně obvyklé, zástavba volné plochy neproběhla příliš vhodně. Okolní bloková zástavba byla ignorována a do této struktury přistál solitér. Budova je na pozemku navíc až příliš dominantní a okolo ní vzniklo spoustu volných ploch bez valného využití. Bohužel i menší parčík před budovou pravděpodobně nikdy nemohl fungovat. Je z něj výhled do frekventované silnice a škodovácké zdi, před kterou je parkoviště. To úplně není místo, kde chcete trávit svůj volný čas.

Důvodem k výstavbě této obří budovy bylo vytvoření centrální vývařovny a sloučení všech menších provozů tohoto typu, které fungovaly v areálu škodovky. Vznikl tak prostor, který pod jednu střechu dokázal vměstnat kanceláře, velkou kuchyni a jídelnu, která zvládla obsloužit několik tisíc strávníků každý den. K chodu takto náročného provozu bylo samozřejmě zapotřebí i obrovské množství technických chodeb, zázemí a schodišť. Budova je nekonečným bludištěm rozkládajícím se v  pěti nadzemních podlažích. Objem stavby je však rozbit různými nevyužitelnými terasami a lodžiemi. Ani to budově nepřidává na estetičnosti.

Přímo před hlavním vchodem určitě nepřehlédnete dva kvádry z leštěné žuly. Jsou pobořené a není na nich zdánlivě nic zajímavého. Jedná se však o pozůstatky základního kamene, který byl položen v roce 1986, kdy stavba budovy začala.

Ostatně celý vnitřek budovy je plný takovýchto artefaktů. Dříve bylo zákonem dáno, že jedno až čtyři procenta z rozpočtu státní stavby, musí jít na její trvalou výzdobu. V případě centrální výdejny jídel šlo o množství plastik, lustrů, keramických obkladů a maleb. Pro zajímavost budova má vlastního architekta Tomáše Straňáka a charakteristický nápis Centrální výdejna jídel designéra Zdeňka Svetlíka.

Ačkoliv jde v tomto případě opravdu o obří budovu, nenechte se zmást. Je totiž ještě mnohem větší. V jejím podzemí se totiž ukrývá další zajímavost. V jejím podzemí je totiž třípodlažní protiatomový kryt III. třídy, který je dnes zanesen odpadky, poničen a trvale uzavřen. V okolí vchodu do krytu pak ještě najdete množství odvětrávacích výduchů. Kolik asi bylo na to všechno použito betonu a jaký byl celkový rozpočet stavby? To se nám bohužel nepodařilo zjistit.

Je až neuvěřitelné, že takto rozsáhlá stavba nesloužila svému účelu ani 20 let. Někdy okolo roku 2003 byl totiž provoz omezen a po roce 2007 zcela ukončen. Od té doby se okolo budovy jen parkuje, avšak vnitřek je prázdný a chátrá. Celý areál má však nového majitele, který plánuje budovu v nejbližších letech zbourat a místo využít k bytové zástavbě, která by údajně měla uzavírat blok domů v ulicích Koperníkova, Nerudova a Plachého. Přejme tomuto místu více štěstí a doufejme v jeho lepší využití.

Související zajímavosti:
Popis uměleckých děl v budově na krizkyavetrelci.cz
Výzdoba na webu sochy a města
Plány do budoucna
Album interiéru na serveru rajce.net
Fotografie z akce Pechakucha Night Plzeň

Napsat komentář