Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Kam zmizela kolonáda

Plzeň známá neznámá: Kam zmizela kolonáda

Dnes vás vezmeme na poněkud detektivní výpravu za hledáním pozůstatků kdysi krásné plzeňské kolonády!

Video si můžete přehrát zde.

Ano, i kolonádu Plzeň mívala. Když ve třicátých letech 20. století purkmistr Martin Kopecký otevíral nové plzeňské lázně, nevznikl jen dnešní Lochotínský prak. Jak ukazuje dobová mapa, v místech dnešního Kopeckého pramene stávala kolonáda. O Kopeckém prameni jsme vám natáčeli samostatný díl, takže se rovnou posuneme o pár desetiletí kupředu.

Když to s lázněmi nevyšlo, stala se lázeňská kolonáda bezprizorní. Stavba s pískovcovými sloupy však našla nové upotřebení. Její sloupy byly přestěhovány k místu, kde dnes stojí hlavní pošta a bylo zde vytvořeno řeznické tržiště. Mimo trhy sloužila jako taková větší kolna na materiál, ze kterého řezníci při trzích stavěli své stánky. Využilo se tehdy devět pískovcových sloupů a vzniklo tržiště. On totiž pískovcový sloup je poměrně vzácnost. Navíc byl na jejich výrobu použit kvalitní pískovec a kameníci si dali celkem záležet.

V roce 1893 však tržiště také vzalo za své. Tehdy se začala stavět budova pošty a sloupy zmizely. Ne nadobro! Cenná kamenická práce se rozprodala mezi obyvatele a dodnes se dají po městě nějaké najít. Jejich rozpoznání je však složité a skoro u všech se dá pochybovat, zda to opravdu ty sloupy jsou. Pojďme to zkusit.

V Perlové ulici je dům s dvojicí sloupů podepírajících první patro. I tyto sloupy by možná mohly být z kolonády. To, že sem sloupy byly přidány později, je dobře patrné na jejich zasekání do míst, kde bývaly takzvané krakorce. Někteří o jejich lázeňské minulosti pochybují, jelikož jejich ztvárnění neodpovídá tomu, jak byly zachyceny na starých fotkách. Někdo zase říká, že to jsou právě tyto sloupy s dvěma římsičkami. Pojďme dále.

Přesunuli jsme se na bývalý městský bastion, kde stojí budova bývalé čítárny. Nenápadná stavba byla postavena na počátku 20. století a její severní průčelí je velmi zajímavé. Zda to jsou opravdu sloupy z bývalé lázeňské kolonády, je opět těžké soudit. Zdá se, že ty dva krajní by být mohly. Dva sloupy uprostřed vypadají hodně humpolácky. Tak či tak je to opět krásná kamenická práce a zejména ty krajní mají také pěknou kresbu pískovce.

Naše pátrání ještě nekončí. Pojďme zpět do centra do Bezručovy ulice, kde stojí dům, na jehož dvorku je nádvorní stavba, jejíž patro podepírá trojice sloupů. Abychom sloupy spatřily, využijeme web Plzeňských dvorků – akce, která jednou ročně dvorky domů v Plzni otevírá. Zde na dvorku jsou tři sloupy, které vynáší patro nádvorního stavení. Krásné mohutné sloupy mají opět pestrou kresbu kamene a také se o nich soudí, že by možná mohly z kolonády pocházet. Naše pátrání končí. Jednoznačně nic nevíme, ale je to pěkný tip na objevitelskou vycházku. Zkuste se po Plzni také poohlédnout. Třeba narazíte na další sloupy!

Tento příspěvek má jeden komentář

Napsat komentář