Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Centrum Doubravka

Plzeň známá neznámá: Centrum Doubravka

Dnes vás vezme do obchodního centra Centrum na Doubravce, které je takovým přirozeným obchodním a společenským centrem této zajímavé čtvrti plné života. A samozřejmě, nějaký prach prostý obchoďák nás samozřejmě až tolik nezajímá, ale příběh jeho vzniku, jeho zasazení do čtvrti a nějaká ta umělecká díla na něm už za zajímání se stojí.

Video si můžete pustit zde.

Ačkoli vás dnes provedeme obyčejným obchodním domem, dotkneme se tentokrát zlehka i výstavby sídlišť. Nacházíme se u hlavní tepny a městské třídy v Doubravce – u Masarykovy ulice. Krom Legionářského domu, Tomáškovy vily či Gymnázia Luďka Pika tu stojí také budova obchodního domu. Tato stavba pochází z doby výstavby sídliště a to sídliště, které bylo ve své době v mnohém nové.

Výstavba sídliště si zde jako první vyžádala plošné demolice a s nimi zaniklo i původní historické centrum vsi Doubravka. Architekti Miloslav Sýkora a Zbyněk Tichý tak už od počátku pracovali se vznikem centra úplně nového, které by nahradilo chybějící společenské a obchodní srdce místa.

Z plánovaného centrálního prostoru sídliště nakonec zbyla jen budova obchodního centra, kde se soustředila většina obchodních služeb. Ačkoli plány byly mnohem širší a zahrnovaly demolici druhé strany Masarykovy ulice.

Obchodní dům byl nicméně velmi promyšleně umístěn tak, aby byl dobře dostupný pro většinu obyvatel nových panelových domů. Krom umístění u hlavní ulice, do které se otáčí pilovitou stěnou, je spojen širokou a příjemnou pěší třídou s většinou okolo stojích panelových domů. Lidé tak bez ohrožování auty a v zeleni mohli dojít nakoupit, či se pobavit v divadelním klubu.

Ještě, než vejdeme dovnitř, čeká nás umělecké dílo!

Právě ze strany pěšího bulváru je na stěně umístěno dílo nazvané květ. Lidé tomu začali říkat květák. A kde že je ta kosmická stopa? Samotní autoři Klement Štícha a František Pavlas zmínili, že by to také mohlo připomínat Slunce jakožto střed sluneční soustavy a vše okolo se kolem něj otáčí a přibližuje se k němu.

Nyní už vstupujeme dovnitř. Budova se stavěla těžko uvěřitelných pět let mezi roky 1967 až 1972. V době otevření však ústřední prostor nebyl zastřešen a byl osázen okrasnými květinami a dalšími uměleckými díly. Obchody se nacházely po obvodu a ústřední prostor měl sloužit k setkávání.

Teprve v roce 1995 byl tento prostor zastřešen a vznikla ústřední hala. Při této rekonstrukci však zanikly některé cenné stavební detaily. To však nebyla poslední stavební úprava domu. Teprve nedávno byl v letech 2012 až 2013 celý objekt zrekonstruován a sjednocen a to pod vedením hravého plzeňského architekta Václava Ulče.

Dům však není jen obchodním prostorem a slouží také jako zázemí kulturním institucím. Sídlí zde například knihovna městského obvodu Plzeň čtyři a také divadlo Pluto, profesionální scéna malých forem komedie. Divadlo začalo fungovat v roce 1999 a dodnes je oblíbené. Vstup do něj signalizuje plastika od Jiřiny Marešové – Kučerové z roku 1998.

Zajímavé odkazy:
Oficiální stránky obchodního domu a jeho historií
Informace o domě na Encyklopedii Plzně
Umělecké dílo Květ na webu Křížky a vetřelci

Napsat komentář