Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Vlečka Valcha

Plzeň známá neznámá: Vlečka Valcha

Dnes to bude poněkud dobrodružná výprava po zaniklé železniční vlečce, která vycházela z nádraží Valcha a kdysi vedla až do Nýřan. Dnes z této po mnohá desetiletí využívané průmyslové trati nezbylo nic víc, než pár náspů v krajině, několik můstku a propustí. Pojďme společně objevit, jak dnes vypadají zbytky této trati v dalším díle pořadu plzeň známá neznámá.

Trasu bývalé vlečky si můžete najít i na současných mapách. Pokud přepnete do fotografické mapy je na snímcích stále patrný zářez v lese u Valchy, kde trať vedla.

Původní vlečka vznikla kvůli dopravě vytěženého uhlí v nýřanské oblasti, kde byla z místních dolů přepravována na hlavní trať do Klatov a Nýrska. Původně se jednalo o úzkorozchodnou trať o rozchodu 600 mm, která byla postavena zřejmě v sedmdesátých letech 19. století. Kolem roku 1900 byla tato trať upravena na klasický rozchod 1435 mm. Z Nýřan na Valchu pak trať vedla až do roku 1945, kdy byl odstřelen most přes Vejprnický potok a již nebyl obnoven.

Druhé dějství této vlečky tedy pokračovaly po roce 1945 už jen v úseku Valacha – složiště popela nad Valchou. V tomto areálu se shromažďoval popel ze škodováckých hutí. Z trati pak vedlo kolejové rozvětvení ještě do uhelných skladů, které se nacházely nedaleko složiště.

Od osmdesátých let pomalu ustával dovoz popela, jelikož bylo složiště již zaplněné. V devadesátých letech pak s nástupem plynového vytápění přestaly fungovat i uhelné sklady. Smysl této vlečky zmizel a provoz zde byl zastaven v roce 2003. O pár let později byly odvezeny koleje a většina železných prvků byla v následujících letech rozkradena. Naposledy pak zmizel most na Valše.

Doposud je však vlečka průchozí a je to zajímavý cíl na lehce adrenalinový výlet, který zvládnete případně i s dětmi. Část od nádraží Valcha k mostu na Valše prochází lesem. Bývalé těleso trati pak prochází mezi starou a novou zástavbou na Valše, kde zcela překvapivě není tento zelený pěší pás nijak využíván a postupně zarůstá, či se zde hromadí odpad. Za Valchou pak trať pokračuje lesem mezi bývalým složištěm popela, kde nyní úřaduje stavební firma.

Nezapomeňte se také podívat na díl o nádraží Valcha.

Zajímavé odkazy:
Článek v tlučenském zpravodaji, obsahující také mapy.
Album na Rajčeti s fotografiemi vlečky.
Odkaz na informace na webu geocaching.com.

Napsat komentář