Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Kyjovská kaple

Plzeň známá neznámá: Kyjovská kaple

Dnes vás vezmeme na procházku, v rámci které přejdeme z Malesic ke Kyjovské kapli nad Radčicemi. Krátký výlet, v rámci kterého narazíme na legendu, pěkný výhled a řadu drobných památek.

Cesta, po které se vydáme, spojuje obce Malesice a Radčice. Nepůjdeme však po nově vybudované vyasfaltované cyklostezce. Nám se více líbí stará polní cesta. Vyrazili jsme za časného jara, ale tato trasa je pěkná za každého ročního období.

Hned prvním zastavením bude kříž u svatého Josefa. Je umístěn kousek od posledního domu v ulici Ke svatému Josefu. Váže se k němu i zajímavá historie, možná tedy spíše legenda, kterou si můžete přečíst na webu Křížky a vetřelci. Lákadlem k jejímu přečtení může být třeba existence tajné podzemní chodby.

Mírným stoupáním podél okraje horního kyjovského lesa vyjdeme až na nejvyšší bod této krátké výpravy. Při pěkném počasí odsud budete mít Plzeň a její západní okraj jako na dlani. Na vyhlídce je lavička a můžete z ní obdivovat Radčice, panorama Plzně, Malesice a vidíte z ní až k cestě do Vochova. Až se do sytosti vykoukáte a vysedíte, můžeme pokračovat dále.

Mineme starý železobetonový protitankový jehlan, který zde kdoví jak dlouho odpočívá uprostřed cesty, a z kopce se vydáme přímo do dolního kyjovského lesa. Na jaře můžete obdivovat rozkvétající ovocné stromy a plané keře, v létě vám ty samé dřeviny poskytnou příjemný stín. No a celou cestu vám bude zpříjemňovat zpěv ptáků, kteří zde hledají úkryt.

Než dojdeme k vrcholu dnešní cesty, mineme ještě velký dřevěný kříž s Kristem. Ten zde byl postaven v srpnu roku 1936, při příležitosti poutě, které se zúčastnil pražský arcibiskup Karel Kašpar, který také kříž onoho dne, 15. srpna vysvětil.

A nyní již hurá ke kyjovské kapli panny Marie pomocné. Jednoduchá stavba se vyjímá na mírném svahu nedaleko Radčic a postavena byla v roce 1894. Zajímavostí je, že kapli dal vystavět otec pozdějšího arcibiskupa Karla Kašpara, Jan Kašpar. A to velmi netradičně.

Zajímavostí a netradičním prvkem kaple je, že v místě presbytáře je zazděný kmen starého stromu. Ten kmen uvnitř kaple totiž není náhodou. Dříve býval vzrostlým dubem a na něm visel svatý obrázek. Strom byl obestavěn kaplí a vzniklo toto netradiční spojení. Dub bohužel uschnul a musel být poražen. Jeho torzo dodnes najdete kousek od kaple.

To však není poslední zajímavá informace o kapli. Jelikož se jedná o kapli poutní, bylo zde kdysi dosti živo. Jsou zaznamenány poutě, kterých se v období po první světové válce účastnilo i 3000 lidí. Po druhé světové válce však poutě ustaly a kaple chátrala. Dnes jde o oblíbené zastavení turistů a kaple se v roce 2009 dočkala kompletní rekonstrukce. Nad vchodem také přibyla malba.

Zkrátka tato vycházka je plná nečekaných objevů a příjemných zastavení.

Zajímavé odkazy:
O kapli na webu Křížky a vetřelci

Napsat komentář