Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Chlumek

Plzeň známá neznámá: Chlumek

Dnes vás vezmeme do místa, které když se tam ocitnete, vypadá velmi odlehle a působí venkovským dojmem. Přesto to není vesnice a zároveň leží v katastru samotné Plzně. Podíváme se totiž do Chlumku a poznáme jeho zajímavou historii.

Video si můžete pustit zde.

Nacházíme se na trochu tajemném, na první pohled od všeho vzdáleném zákoutí Plzně. Osada Chlumek je už při pohledu na mapu podezřelá. Hned je patrné, že se nejedná o vesnici, ale o nově vzniklou kolonii a znalci historie určitě poznají, že kolonii vzniklou někdy na konci devatenáctého, či počátku dvacátého století.

A skutečně tomu tak je. Kousek od Chlumku je totiž papírna. Tu v roce 1869 založili bratři Karel a Vilém Weissovi.  Postavili ji na místě bývalého bukoveckého mlýna. V roce 1920 provoz rozšiřovali a noví zaměstnanci si začali stavět první domky – základ Chlumku.

První dům dnešní osady vznikl dávno před papírnou, už v roce 1862 a byl jím strážní domek při trati na Prahu. Dodnes tu stojí, byť jeho podoba je překryta řadou pozdějších úprav.

Bydlet v Chlumku nebylo jednoduché. Město bylo daleko a blízký Bukovec taky nenabízel vše potřebné. Býval tu velký problém s vodou, protože osada stojí na kamenném podloží. Pro vodu se chodilo do několik stovek metrů vzdálené studánky Hlubinky. Později si místní přivedli vodu do malé nádržky na centrálním prostoru, takové návsi.

Právě náves a kolem ní postavené domky dodnes vypovídají o pospolitosti zdejších obyvatel, které spojovala stejná práce i složitý život v odlehlé části města. Náves je dodnes hojně využívána místními dětmi i dospělými.

Později zde byla dokonce zřízena malá prodejna potravin, která sice byla otevřena jen tři dny v týdnu, ale pro místní to bylo vítané zkrácení dlouhých výprav za nákupy základních potravin. Místo prodejny dnes stojí nový patrový dům.

Původní dělnické domky prošly za sto let své existence řadou přestaveb a dnes tu těžko hledáme původní přízemní chaloupky pro dělníky. V příštích letech se dokonce chystá rozsáhlá výstavba na východ od Chlumku, která jej spojí s Bukovcem. Svébytnost a osamocenost této lokality tím zřejmě zanikne.

Chlumek už několik let nestojí u železniční trati. Ta byla snesena poté, co byl v prosinci 2018 otevřen Ejpovický tunel. Dodnes tu však zůstávají četné památky na železnici. Zajímavou lokalitou s pěkným výhledem na papírnu je most přes bývalou železnici. K němu se jde od zmíněné papírny po krásné cestě lemované žulovými patníky. Právě tudy zřejmě chlumečtí dlouhá léta chodili do města za nákupy.

Dnes toto romanticky vyhlížející místo s mostem, který zdánlivě nic nepřeklenuje, představuje skvělý výletní cíl. Byla by škoda, kdyby tento most zanikl, nemyslíte?

Napsat komentář