Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Malý Bolevec

Plzeň známá neznámá: Malý Bolevec

Malá a nenápadná enkláva hned vedle Boleveckého rybníka zaujala už nejednoho kolemjdoucího. To, že existuje kdysi největší vesnice Bolevec, ví všichni, jak je to ale s Malým Bolevcem?

Video si můžete pustit zde.

Mezi historickým jádrem obce Bolevec a Boleveckým rybníkem, jen kousek pod tratí z Plzně do Žatce je pár chalup, které jakoby vypadly z návsi nějaké vesnice. Ale je to tu nepřirozeně malé a do životaschopné obce schází úplně všechno. Není a nikdy tu nebyla škola, kaple, kovárna ani nějaký velký statek. Prostě je to tu ohromně podezřelé!

Malý Bolevec totiž klame tělem. Není tak starý, jak na první pohled vypadá. První chalupy se na tehdejší bolevecké obecní louce objevily až ve dvacátých letech 19. století a do poloviny toho samého století byla utvořena malá enkláva s intimní návsí. Nejstarší je statek č. p. 36, který zde byl vystavěn už v roce 1825.

A proč tu tedy tato enkláva vznikla? Půda a rodinné statky bývaly ceněné a cílem bylo je nedělit mezi větší počet dětí. Zatímco velké statky na návsi v nedalekém Bolevci často dědili nejstarší synové, ti mladší se stěhovali třeba právě do Malého Bolevce. A tak tu vznikla neplánovaná skupina menších statků, jejíž neuspořádanost je dodnes jasně patrná. Zajímavé také je, že mnohé statky si přenesly svá pojmenování z velkého Bolevce. Tady na Malém však byly zdrobnělé. Například v Bolevci na návsi je chalupa č. p. 38 U Vojtálů a v Malém Bolevci domek č. p. 41 se nazýval U Vojtálíků.

Jestli je zde něco, co stojí za pozornost, je to pár posledních dochovaných vjezdových bran a chalup, které pocházejí z 19. století. Tvarosloví bran je jedinečné a typické jen pro obce, které se nacházejí nedaleko Plzně. Podobné byste nalezli třeba v Tymákově, Božkově či Koterově.

Dodnes tu panuje uzavřená atmosféra, kde návštěvnici vypadají na první pohled jako cizinci. A to je tak vše, co by se o Malém Bolevci dalo říct. Ještě v devadesátých letech 20. století byl Malý Bolevec oddělenou enklávou u velkého rybníka. Pole, která ho obklopovala, však v poslední době rychle mizí pod novými bytovkami a domy a tak si běžte tuto malinkou enklávu užít, dokud tu z té atmosféry izolovanosti ještě trochu zbývá. Ostatně, je to ideální zastávka při cestě k Boleváku.

Napsat komentář