Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Křížky v Radčicích

Plzeň známá neznámá: Křížky v Radčicích

Dnešní díl Plzně známé neznámé vás vezme na krátký výlet po drobných památkách Radčic. Podíváme se na boží muka a křížky, které se nahází přímo v obci. Tento tip na výlet můžete využít jako ideální zaplnění krátkého popracovního, či víkendového rozptýlení.

Česká krajina je stále ještě plná křížků, božích muk a kapliček. Jsou to nejen cenné památky starého řemesla a umění, ale také místa paměti, ke kterým se váže plno příběhů a legend. V neposlední řadě jsou to také orientační body. Ty Radčické mají navíc zajímavou historii i současnost. Prostě ideální cíl krátké průzkumné výpravy, na kterou vás zvu.

A kde a jak je hledat? V Plzni vznikly dva projekty, které tyto drobné památky mapují. Jeden je čistě plzeňský a najde v něm všechna historická i současná umělecká díla. Součástí jsou i křížky a boží muka. Druhý projekt je celorepublikový a obsahuje několik tisíc křížků, božích muk, kapliček a památníků po celé zemi. O ohromném počtu svědčí třeba okres Plzeň sever, kde je v databázi několik tisíc objektů.

A ještě než vyrazíme do Radčic. Víte, jaký je rozdíl mezi křížkem a božími muky? Křížek je malý pomníček v krajině. Mívá kamenný podstavec, někdy i desku s příběhem či modlitbou. Na vrcholu je kamenným, či litinový kříž. Nejčastěji pochází z 19. století.

Boží muka bývají sloupem na podstavci a na vrcholu mají buď lucernu, anebo křížek. Bývají často velmi stará, třeba z dob barokních, či renesančních.

Speciálním druhem je smírčí kříž, který byl formou odčinění trestného činu. Tyto kříže mohou pocházet i ze středověku, ale vznikaly i v novověku. Jsou ze všech nejtajemnější a lidé je rádi navštěvují.

My jsme začali u barokních božích muk, které jsou v Radčicích na křižovatce ulic V Radčicích a Košutecká. Sloup pochází z roku 1733 a v nikách lucerny jsou reliéfy Panny Marie a svatého Kryštofa. Jejich současné místo je však nepůvodní – Sloup stával po pravé straně silnice směrem na Plzeň, nad břehem řeky Mže naproti domu čp. 46, kde žil divadelní a filmový herec František Kovářík. Podle pověsti zde prý spadl někdo do vody a utopil se. V únoru 1986 však nákladní automobil zachytil o hranolový sloup těsně nad podstavcem, tento sloup se ulomil a ten spadl do řeky. Trvalo pak několik let, než byl opraven a dán na současné místo.

Nyní se vypravíme k novému křížku, který překvapivě pochází až z roku 2020. Tehdy byl umístěn na křižovatce u bývalé Radčicické cihelny a o jeho obnovu se postaral radčický spolek Čtverečkové. Zaujal místo zaniklého křížku, nicméně prý vadil místním a po mnoha stížnostech, byl nakonec v roce 2021 přemístěn před radčické hřiště. Na kříži je umístěna tabulka: Bože dej, ať zlé časy brzy pominou L. P. 2020. Jedná se zřejmě o reakci na pandemii koronaviru, která v tomto roce vrcholila.

Poslední křížek se nachází na rušné křižovatce ulic V Radčicích a Na Jívách, navíc mezi parkujícími auty. Místo k rozjímání to tedy úplně není, ale křížek je to zajímavý. Byl vytesán v roce 1906 a deska s nápisem má zajímavý vývoj. Původně tam byl nápis Ku cti a chvále Boží věnováno od obce Račické roku 1906. Račické bylo bez písmenka d. V roce 1966 křížek opravovali a nesprávně uvedli moderní jméno obce Radčcické, které se používá až od roku 1924. V roce 1991 pak byla chyba napravena a dnes je nápis s původním historickým názvem obce.

Související zajímavosti
Web Křížky a vetřelci
Web Drobné památky

Napsat komentář