Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Hrad Litice

Plzeň známá neznámá: Hrad Litice

Jen kousek od zastávky MHD, autobusu číslo 28, se nachází hrad. V obci Litice se starobylým kostelem a řadou zachovaných usedlostí, je skalnatý ostroh, který odedávna nabízel výhodné místo k opevněnému osídlení. Vítejte na hradu Litice!

Hrad patří mezi nejstarší hrady u nás. Připomeňme, že hrad je specifický název pro určitý typ stavby. Zatímco dříve první Slované u nás využívali hradiště, nepodobná dřívějším Oppidům, hrady přišly později. Ještě před hrady si rodící se šlechta začala budovat opevněné dvorce a tvrze. Hrady, jakožto stavebně a finančně náročný podnik, pak přicházejí až na přelomu 12. a 13. století.

Místo, kde Litice stojí, však bylo využíváno i dříve a to konkrétně během pozdní doby bronzové, kdy zde bylo opevněné hradiště. Současný hrad byl původně zřejmě jen dřevěný, postupně přestavovaný do kamenné podoby.

No a hrad Litice se připomíná možná již snad na počátku, ale jistě v průběhu 13. Století. Patří mezi ty opravdu staré české hrady, ačkoli z něj tedy mnoho nezbylo. Zdi, které dnes na návrší můžeme obdivovat, patří také až pozdější době, kdy byl hrad rozšiřován a upravován.

Mezi významnými vlastníky hradu nalezneme jedno velké jméno naší historie. Vlastníkem poloviny hradu byl od roku 1304 načas i český král Václav II. Nejdéle však hrad vlastnili chotěšovští premonstráti, kteří jej odkoupili už v roce 1367 od zadlužených majitelů. Nakonec právě chotěšovští přestali hrad udržovat a tedy i pronajímat a nadále se starali jen o osadu Litice.

V roce 1782 po zrušení kláštera reformami Josefa II. přešel hrad do správy Náboženského fondu, od něhož jej v roce 1822 odkoupil, spolu s celým chotěšovským panstvím, kníže Karel Alexandr Thurn-Taxis. Na počátku 40. let 19. století byly již zříceniny hradu rozebrány a využity na stavbu domků ve vsi.

Dnes tu najdete příjemné místo k odpočinku, s pěkným výhledem do okolí a obdivovat tu můžete krom pár zdí i hluboký a obdivuhodný příkop. V okolí příkopu je pak vysázen sad, který zejména v létě bude vytvářet příjemné prostředí.

Zajímavé odkazy:
Litice na serveru hrady.cz
Hrad na portálu ÚMO-6

Napsat komentář