Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Děkanát Husova

Plzeň známá neznámá: Děkanát Husova

Dům v Husově ulici číslo 3 je nenápadný, ale jeho historie je plná nečekaných událostí. Znáte jej jako děkanát lékařské fakulty, která nám umožnila natáčet i uvnitř, kam se také podíváme. Nyní vás zveme na průzkum historie a příběhů spojených s tímto domem. Ne vždy to byly osudy příjemné, ale přesto velmi zajímavé. Některé zvraty se dokonce dotkly podoby tohoto domu.

Dům byl postaven již v roce 1878 a tehdy vypadal jinak. Jeho vzhled se ostatně dost měnil. V době výstavby to byly dva obytné domy, které měly bohatou neorenesanční výzdobu. V roce 1942 byl upraven ve stylu tehdy moderním v nacistické třetí říši a tento vzhled si udržel v podstatě až do roku 2020, kdy se zřítil štít a římsa.

Využití domu bylo také různorodé. Zpočátku to byl činžovní dům, ale už v roce 1892 jednu polovinu zakoupila židovská lóže B’nai B’rith, což je nejstarší nepřetržitě operující mezinárodní židovská organizace, která se zabývá sociálními, humanitárními, donátorskými a politickými aktivitami. V Plzni tehdy vznikla vůbec první česká pobočka.

Ve třicátých letech lóže koupila i druhý dům a spojila jej. Nicméně v roce 1938 musela dům opustit a nastěhovalo se sem místo ní krajské vedení Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP), které v roce 1942 realizovalo novou fasádu, takřka tu, kterou spatříme na budově dodnes. Ironické osudy, kterých není ve 20. století málo.

Hlavní vchod, který je dodnes opatřen insigniemi lékařské fakulty nás zve dovnitř. Vstup vede do bývalého průjezdu, ze kterého se chodilo do dvou oddělených obytných domů. Památkou na to je dvojice schodišť prostupující budovu z obou stran průjezdu. Dnes je to prostor, který dobře znají studenti lékařské fakulty.

Co bylo po druhé světové válce? Po válce sídlil v budově nově nazvané „Leninův dům“ krajský sekretariát KSČ v Plzni. Říšskou orlici, která byla za války nad portálem, měl nahradit srp a kladivo. No, později budovu využívaly Škodovy závody a nakonec – chce se říci konečně – našla zase přívětivé majitele, v devadesátých letech se zde usídlil děkanát lékařské fakulty. Ale to už je také historie, protože v srpnu 2022 byla budova vystěhována a čeká jí nová zatím neznámá kapitola. Budova je aktuálně nabízen k prodeji.

Dodnes se v budově dají najít památky na všemožné vrstvy z její historie. Například schodiště má stále historické zdobené zábradlí z roku 1878. A když už jsme u těch nejstarších vrstev, nahlédli jsme také do sklepa. I ten je rozdělen na dvě identické části a dlouho sloužil jako archiv. Je to tu trochu strašidelné, pojďme raději nahoru. V patře, kde se nachází počítačová učebna je balkón, ze kterého je parádní výhled na divadlo a celou Husovu třídu.

Další zajímavý interiér skrývá jedno boční křídlo, které uniklo zjednodušujícím úpravám. Stále díky tomu skrývá zábradlí s balustrádou, či štukové výzdoby chodeb. Za pozornost stojí také původní dveře, kterým už je přes 150 let, a stále vypadají výborně!

Domy jsou postaveny do písmene U a uprostřed je malý dvorek. I na něm je na co koukat. Nalezneme zde jak garáž, která vznikla ve čtyřicátých letech tak podezřele vyhlížející zříceninu z cihel. To je dle všeho pozůstatek vyhřívaného skleníku, který tu byl zřízen kolem roku 1860. V té době tu byla velká komponovaná zahrada náležející k vedlejšímu domu.

Ještě jednou bychom chtěli poděkovat lékařské fakultě Karlovy univerzity, která nám umožnila si prohlédnout velmi zajímavý dům s pohnutým osudem. Nyní je budova nabídnutá k odkoupení a uvidíme, jaký příběh se tu bude psát v budoucnosti.

Související zajímavosti:
O domě na PAMu

Napsat komentář