Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Malochova skalka

Plzeň známá neznámá: Malochova skalka

Krátký výlet jen kousek za Plzeň. Na místo, s úžasným výhledem na Berounku, ale také na místo, kam vede jedna z nejkrásnějších pěších tras u Plzně. Vydejte se s námi na Malochovo skalku.

Díl si můžete přehrát zde.

Podzim, barevné listí, sluníčko. Co jiného dělat, než vyrazit někam kousek za město. Dnes se proto vypravíme na Malochovu skalku, kde nás čekají krásné výhledy na jeden meandr Berounky. Nicméně tady bude zároveň platit, že i cesta může být cíl.

Vydáváme se z Bílé hory a míříme rovnou na Malochovo stezku. Krásnou trasu, která má 9 kilometrů a na jedenácti informačních cedulích vám ukáže historii, přírodu a příběhy spojené s místy, kudy stezka prochází. My však míříme jen do poloviny trasy – na Malochovu skalku. A když už jsme na Bílé Hoře, musíme se zastavit u jedné zaniklé tvrze, která se jmenovala Roudná.

To, čemu dnes říkáme Roudná, byla obec Malice. Naopak zde, na tehdy ještě neexistující Bílé Hoře, byla založena malá tvrz Roudná. Ta už v 16. století zanikla. Za Třicetileté války zase zanikly Malice, ale zůstalo označení cesty směřující z Plzně na Roudnou. Generace odcházely a z tohoto spletence nakonec vzniklo označení Roudná na místě Malic a na tvrz se zapomnělo. A kde přesně stála ta tvrz, se taky neví. Pojďme raději dál.

Podzim je jedním z nejlepších časů pro zdejší vycházku. Jelikož stezka z větší části prochází unikátně dochovanými listnatými porosty, budou vás provázet krásné barvy. Pokud chcete zažít explozi přírody, můžete si procházku nechat na pozdní jaro. To zde zase vše kvete.

S nápadem vytvořit naučnou stezku věnovanou památce botanika Františka Malocha přišel v roce 2001 Petr Charvát, absolvent Západočeské univerzity v Plzni. Stezka byla otevřena v roce 2003. My už jsme mezitím dospěli k další zastávce, která se jmenuje Čertův mlýn!

Dál vás povede krásná úzká pěšina kolem kozího výběhu až k rozcestí u dubu, kde chvíli musíte jít po asfaltové silnici. Za ní však začínají nejkrásnější úseky stezky. Polní cesta se za chvíli změní v pěšinu a ta pokračuje po srázu nad Berounkou po trase příjemné pěší stezky. Stezka se kroutí mezi habry, buky a skalkami. Slunce prosvítá přes žloutnoucí listí a dole občas zahlédnete záblesk hladiny Berounky.

Malochova stezka navíc z větší části sleduje žlutou turistickou značku. A ta je nejstarší vyznačenou turistickou trasou u Plzně. Plzeňský klub turistů ji zde nechal vytyčit už v roce 1893!

Cesta příjemně utíká a ani se nerozkoukáte, před vámi ustoupí stromy a objeví se skalní výchoz s panoramatickým výhledem na nádherný zákrut Berounky. Právě toto místo si pan Maloch oblíbil. Slovutný profesor je autorem rozsáhlého díla Květena na Plzeňsku, které je dodnes ceněno pro svou komplexnost a regionalitu. Proto nekoukejte jen do dáli, ale podívejte se i na okolní skalky. I teď na podzim tu dokvétá mateřídouška.

Svůj výstup pak můžete zaznamenat do pamětní knihy.

Zajímavé odkazy:
Informace o stezce na Wiki
Web stezky na stránkách města
Trasa

Napsat komentář