Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá Amerika u Roudné

Plzeň známá neznámá Amerika u Roudné

Kousek za kostelem Všech Svatých a hned pod fakultní nemocnicí se nachází oblast roudenských pramenů. My se dnes podíváme nejen na utěšené klidné místo kolem těchto pramenů, ale také na zaniklou osadu Amerika, která stála přímo u těchto pramenů.

Oblast těchto pramenů byla osídlena už v předslovanském období, ale nás mnohem více zajímá až doba, kdy vodu z těchto kdysi pitných pramenů braly dvě malé osady. Malice a Záhoří, které stále ještě před samotným založením města Plzně. Po vzniku současné Plzně byla voda z těchto pramenů využívána nadále. Nejvýznamnější období přišlo s koncem osmnáctého století, kdy nechalo město Plzeň prorazit štolu pod vrchem, na kterém stojí kostel Všech Svatých a gravitačním vodovodem přivádělo z těchto míst vodu až do plzeňských kašen.

Ve třicátých letech devatenáctého století pak začala u pramenů vznikat malá dělnická osada zvaná kvůli své odlehlosti Amerika. Jednalo se o soubor několika menších dělnických domů. Osada to byla velmi živá a dodnes se povídá o dětských bandách, které „válčili“ se stejnými bandami z Košutky, či Roudné. Konec osady přišel nadvakrát.

Během druhé světové války byly v oblasti dnešní zahrádkářské kolonie u Zapomenuté zahrady vybudovány stanoviště protiletecké obrany, osazené silnými kanóny. Ty se v průběhu války staly cílem náletu spojeneckých vojsk, a protože Amerika byla jen pod kopcem, dopadly bomby i do této osady. Zemřela zde babička se svojí vnučkou. To se psal rok 1944 a život osady se pomalu blížil ke konci.

Po válce nebylo o oblast pečováno a v sedmdesátých letech se započetím stavby fakultní nemocnice, byla osada zdemolována. Na jejím místě dnes stojí menší panelové domy pro pracovníky nemocnice a kus jejího areálu.

Dnes zaniklou osadu připomíná pomník, který nechal realizovat spolek rodáku z Ameriky. Samotné prameny pak dnes nejsou pitné, ale stále je to příjemné místo na odpočinek.

Lokace

Zajímavé odkazy:
Článek o osadě

Napsat komentář