Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Ostrá hůrka

Plzeň známá neznámá: Ostrá hůrka

Po letní pauze přichází další díl série Plzeň známá neznámá! Tentokrát vás vezmeme kousek za město k jedné přírodní zajímavosti. Ostrá hůrka je impozantní skalní věž, která dominuje svému okolí. Je to nejen parádní místo pro zkoušení lezení po skalách, ale také ideální cíl krátkého příměstského výletu.

Skalní útvar je sopečného původu a vznikl tak, že okolní méně soudržný materiál erodoval a zbyl jen ten pevnější – Ostrá hůrka. Materiál, ze kterého je tvořena je tmavý buližník a skalní věž dosahuje výšky kolem 20 metrů. V okolí se kdysi těžilo a pozůstatky lomu jsou pořád v okolí patrné. Právě díky činnosti lomu, jsou některé stěny prakticky svislé, až převislé.

Skála dle tradice bývala místem ideálním k tábořením vojsk, která táhla na Plzeň, či okolí. Písemně to však doloženo není.

K útvaru se dostanete od zastávky MHD NC Černice, odkud se vydáte zhruba na západ na žlutou turistickou cestu. Následně je třeba nechat turistickou trasu odbočit, zatímco vy půjdete rovně, abyste pak odbočili doleva k zahrádkářské osadě. A to už jste na místě.

Napsat komentář