Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Mikulášské náměstí

Plzeň známá neznámá: Mikulášské náměstí

Další díl série Plzeň známá neznámá vás vezme na jeden z nejlepších veřejných prostorů Plzně. Mikulášské náměstí prošlo před deseti lety úpravou, která vrátila jeho podobu z počátku dvacátého století. Dnes je to oblíbené místo, kde rádi tráví čas nejen studenti z místních gymnázií, ale i místní obyvatelé. V dnešním díle se podíváme jak na historii tohoto prostoru, tak i na zajímavosti, které náměstí ukrývá.

Video si můžete pustit zde.

Náměstí je jedním z centrálních míst čtvrti Petrohrad, respektive Slovany. Vzniklo vynecháním dvou bloků domovní zástavby a dnes k němu náleží i trojúhelník zeleně při Mikulášské třídě. Tento prostor sloužil v době výstavby místních činžovních domů jako stavební zázemí a dlouho zde byla jen prkenná ohrada. V souvislosti s výstavbou dvou školských zařízení, nejdříve obecné školy – dnešní církevní gymnázium na konci devatenáctého století a stavbou reálného gymnázia – dnes Mikulášské gymnázium, byl tento prostor parkově upraven.

Náměstí tak dominují zejména dvě zmíněné školy, přičemž na jejich architektonické podobě je krásně vidět, jak dynamický vývoj byl v prvních dvaceti letech dvacátého století. Zatímco církevní gymnázium je ještě novorenesanční symetrickou budovou, Mikulášské gymnázium je již reprezentantem moderních budov s velkými vnitřními prostory, velkými okny a myšleno bylo i na zahradu, tělocvičny a laboratoře.

V letech 2010 a 2011 proběhla rozsáhlá úprava v té době nevhodně udržovaného a navrženého prostoru do současné podoby. Autorem je tým architekta Karla Hanzlíka, který prostor vrátil do podoby počátku dvacátého století. Celé kompozici pak prospívá pravidelná údržba.

Zajímavé odkazy:
Mikulášské náměstí na PAMu
Web Křížky a vetřelci, kde se dočtete více o uměleckých dílech na náměstí
Mikulášské náměstí na webu Park roku 

Napsat komentář