Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Staré plzeňské dveře

Plzeň známá neznámá: Staré plzeňské dveře

Dveře jsou ohromně praktická věc a přitom, velkou část historie to byla také esteticky vytříbená záležitost. Od středověku je portál a dveře v něm mnohdy nejzdobnější součástí domu. Vždyť tudy vchází všechny návštěvy, tedy všichni, kteří si o majiteli mohou hned na první dobrou udělat obrázek. Pojďte společně s námi prozkoumat některé unikátní dveře v Plzni!

Video si můžete přehrát zde.

Způsob bydlení, vlastnictví nemovitostí i vztah k domům se v posledním století drasticky proměnil a z dveří se stala pouhá nutná věc, pro zabezpečení vstupu. Dříve byl každý dům majetkem jedné rodiny a nájemní bydlení se výrazně rozšířilo až v 19. století. Ve dvacátém století pak přišla masová výstavba sídlišť a z domu se stala jen krabice na přespání. Ubylo také uměleckých kovářů, řezbářů i dalších šikovných řemeslníků.

Kdo dnes tuší, co jsou to pojmy jako palmeta, rokaj, zubořez či okopnice. Věděli to však truhláři, kteří se od pozdního středověku sdružovali do cechů a pracovaly v rámci nich až do jejich zrušení v roce 1859. Nám se ve městech zachovaly mnohdy až nečekaně staré dveře. Naprosto běžnými jsou dveře z devatenáctého století, ale poměrně hojně se dá narazit na dveře klasicistní, anebo barokní. V Jindřichově Hradci se třeba rozpadají dveře renesanční! A dají se najít i dveře z doby gotiky.

V Plzni najdete několik barokních dveře (Dřevěná 6 a náměstí Republiky 5). Jedny zanikající se nachází i v rozvalinách domu v Úzké ulici na Roudné. Ruch současného života této čtvrtě krom zkrášlování odnáší i tyto hodnotné svědky minulosti.

Nejpočetnějšími dveřmi jsou však ty z přelomu devatenáctého a dvacátého století. V dobách výstavby velkého množství činžovních domů se místní truhláři nezastavili a tím, jak nabírali stále větší a větší zkušenosti s tvorbou neohistorických dveří, zlepšovala se i jejich kvalita. Dodnes tak máme na co koukat! Doposud nejpočetnější soubor takových dveří je na současném jižním předměstí, kde se nachází stále ještě mnoho zachovaných vstupů. Obdivovat tak můžeme dílo z dob, kdy plzeňské truhlářské řemeslo bylo na výsluní a produkovalo krásné praktické věci, které dobře slouží svému účelu dodnes.

K prohlídce doporučujeme například vstup do domu v Plachého ulici číslo šest. Samotný dům vypadá sice jako obyčejný činžák, ale je to spíše někdejší rodinný palác. Jeho vrata pochází z doby výstavby, tedy z roku 1889! Čas na nich zanechal mnohovrstevnatou patinu.

Za pozornost stojí také různé detaily. Jedním takovým jsou ozdobné kované mříže, které zase ukazují na pěknou práci uměleckých kovářů konce devatenáctého století. Některé mříže jsou hotovými uměleckými díly a přitom je můžeme obdivovat při běžné chůzi městem.

Zajímavé odkazy:
Facebooková skupina Staré dveře
Diplomová práce o historických dveřích s řadou příkladů z Českých Budějovic
Pěkná diplomová práce o plzeňských ceších, včetně toho truhlářského
Karta domu v Úzké ulici na památkovém katalogu
Karta domu v Plachého ulici na památkovém katalogu

Napsat komentář