Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Kyjovský les

Plzeň známá neznámá: Kyjovský les

Dnešní díl vás vyzve k procházce po pěkném lese. Tento les je přímo v okrese Plzeň město, kousíček od zastávky trolejbusu a na sotva dvou kilometrech narazíte na řadu přírodních zajímavostí i na hrad. Prostě s námi pojďte prozkoumat Kyjovský les!

Tento nevelký les se celým názvem nazývá Horní Kyjovský les – z logiky věci totiž existuje i Dolní Kyjovský les. Rozkládá se nad obcí Malesice. Ta je od roku 2003 součástí města plzně a to jako její devátý městský obvod. Pohodlně se sem dostanete městskou hromadnou dopravou. Konkrétně trolejbusem číslo jedenáct. Auto tedy můžete v klidu nechat doma. Alespoň můžete hodit za hlavu starosti s parkováním a s tím spojené otravování místních i náhodných kolemjdoucích, a naplno si užít přírodních zajímavostí této lokality. Držet se budeme žluté turistické značky.

Hned po vstupu do lesa vás čeká výstup do kopce. Nenechte se však odradit. Po jeho zdolání už se terén po celé trase jen mírně vlní. Můžete zde pozorovat opravu úctyhodné množství různých zářezů do krajiny, kaňonů a roklí. Divokost přírody vás překvapí i s ohledem na to, že se stále nacházíme jen kousek od Plzně. Při první návštěvě nebudete vědět, kam dřív koukat. Je tam řada zbytků úvozových cest, malých opuštěných lomů a krásných roklí, které vytvářejí občasné toky.

A také poslouchejte, co se děje okolo vás. Občas do stromu zatluče datel a někdy se ozve sýkorka. A pokud se sem vypravíte při větru, uslyšíte všude okolo sebe vrzání ohýbajících se stromů. Poslouchejte, jak vám šišky všudypřítomných borovic křupou pod nohama a jak se dopad kroku ztiší, když se někam škrábete před vrstvu mechu. Ale dost snění, čeká nás první cíl výletu. Tím není nic menšího, než hrad Kyjov! Ale nečekejte žádný velehrad, je to spíše takové pěkné místo s příkopem.

Kyjov je totiž zříceninou. A to opravdu důkladnou. Hrad i jakékoliv pozůstatky po něm již dávno odvál čas. Zůstalo zde jen několik výraznějších terénních nerovností. Proto se raději ani nebudeme pouštět do popisu možného vzhledu hradu, s jistou dávkou nejistoty se totiž soudí, že byl jen dřevěný. O tom, že zde hrad stál, existuje jediná písemná zmínka a od počátku 16. století už se uvádí jako pustý. I tak jde ale o velice pěkné místo. Dávejte si však při jeho průzkumu pozor. Sráz dolů k chotíkovskému potoku je skutečně hluboký. Přesto je pohled právě od jmenovaného potoka možná ještě o kousek zajímavější, než výhled do krajiny. Zejména v létě toho tolik neuvidíte.

Pokud budete mít chuť, pokračujte s námi dále po žluté značce. Při cestě z Kyjova na Malesickou skálu, stále tedy po žluté turistické značce, si napravo nad vámi můžete všimnout pěkného skalního útvaru, který tvoří vrstevnatá skála, jejíž vrstvy zvětrávají různě a vytváří tak velmi pěknou geologickou zajímavost.

Hlavním cílem je však Malesická skála. Hrad Kyjov ještě ani netušil, že by mohl existovat a na místě skály už se proháněly proudy vody unášející různé menší či větší kameny. Dle toho, jak silný byl v té dávné minulosti zrovna proud vody.  No a díky tomuto střídání a divočení přírody nám vznikla tato krásná přírodní památka. Nemusíte být geolog ani být zarytým fanouškem geologie a přesto vás struktura skály překvapí. Na její pravé straně, ve svahu, můžete pozorovat střídání hrubých vrstev slepence a jemných hladkých vrstev písku.

V oblasti horního kyjovského lesa je doloženo velké množství takovýchto útvarů. Eroze a bohužel i vandalizmus lidí se však postarali o to, že dnes už jich zde naleznete jenom pár. I malesická skála postupně mění svůj vzhled, velikost i tvar. Proto se sem vydejte a vyprávějte o ní dalším, aby se i oni mohli pokochat její krásou.

Zajímavosti:
Detaily o Malesické skále
Hrad Kyjov na webu hrady.cz

Napsat komentář