Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Zapomenutá zahrada

Plzeň známá neznámá: Zapomenutá zahrada

Tajuplný svět přírody a pozůstatků kulturního života. Pozapomenutá zahrada, která je kousek od kostela Všech Svatých je nečekaně klidný kousek tichého světa uprostřed města. Je to také místo, kde se odehrává další díl série Plzeň známá neznámá.

Spolehlivou pomůckou k nalezení zapomenuté zahrady je to, že se budete držet zdi hřbitova u kostela Všech Svatých a ulicí Pod všemi svatými dojdete až k několika řadám garáží. No a jste tu. Projdete garážemi a před vámi se v plné kráse ukáže zapomenutý sad. Nenechte se zastrašit pohozenými betonovými bloky nebo starými pneumatikami. Nic vás nesežere a vy uvidíte věci nevídané.

Ve stínu garáží a vysokoškolských kolejí leží starý ovocný sad, který je dnes znám pod názvem Zapomenutá zahrada. Název je sice novodobý, ale na tajemnosti místu neubírá. Krom pár zahrádkářů z nedaleké zahrádkářské kolonie Na Sudech a možná pár pejskařů, zde nepotkáte nikoho. Můžete se tak zasnít nad tím, jak to tu vlastně kdysi vypadalo a jaká je asi historie tohoto místa.

Svým rozsahem se jednalo o dosti rozlehlou oblast. V dobách před druhou světovou válkou zde hospodařili vězni z plzeňské borské věznice. Pod přísným dohledem dozorců zde pěstovali zeleninu a ovoce, která pak našla upotřebení ve vězeňské kuchyni. Z ovocných stromů se zde dodnes dochovala celá řada jabloní a hrušní a sem tam nějaká švestka či třešeň.

Na konci druhé světové války zde byla umístěna německá protiletadlová děla. Podle dobové šuškandy by se zde měl nacházet i muniční sklad. To však nemůžeme nijak ověřit. Prý zde stával i pěkný dům s bohatě vyřezávaným štítem, který však po opuštění chátral a nakonec beze stopy zmizel.

Ať je minulost jaká chce, dnes je místo poklidným koutem krajiny, kde se můžete alespoň na chvíli ukrýt před burácením města. V záplavě zeleně můžete objevovat tajemné kouty tohoto místa.

A jaká je současnost? Nyní je toto místo majetkem města a je stále vedeno jako případná rozvojová oblast pro Fakultní nemocnici. V roce 2012 si vzalo zahradu pod svá křídla občanské sdružení Envic. V rámci různým, i mezinárodních akcí, dává postupně sad dohromady, avšak stále udržuje jeho divoký přírodní charakter.

Zajímavé odkazy:
O zapomenuté zahradě
Zahrada, kterou Trnka v Plzni zapomněl

Napsat komentář