Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Goldscheiderovka

Plzeň známá neznámá: Goldscheiderovka

Uprostřed periferie, hal, přivaděčů a odstavných ploch stojí poměrně malý tovární komín. Tento komín plnil během své existence překvapivou řadu úkolů a příběhy s ním spojené jsou opravdu zajímavé!

Míříme do oblasti velkého kruhového objezdu, který se nachází na Borech a spojuje ulice Sukovu a Folmavskou. K orientaci může pomoci i to, že kousek od nás se nachází střední odborné učiliště stavební a vysokoškolské koleje. Nás však dnes bude zajímat slepá ulice Goldcheiderova. Ačkoliv je

Počátky názvu tohoto místa sahají do roku 1863. V tomto roce zde založil pan Moritz Goldscheider továrnu na keramické zboží. Mimo jiné také v Plzni vlastnil obchod se smíšeným zbožím, provozovnu na výrobu hrnčířského zboží a dva domy, z nichž v jednom sídlila první židovská soukromá škola v Plzni. Mimochodem, Goldscheiderům továrna patřila pouze do roku 1892, kdy přešla do rukou Leopolda Lévita a poté Adély Rappové. I tak se název Goldscheiderovka zachoval až do dnešních dnů.

Komín, který je jako nejvýraznější připomínka těchto dob, zde stojí dodnes. Není již zcela jasné, zda patřil přímo k areálu továrny na keramické zboží, nebo k továrně na cikorku, která zde také sídlila. Byl však zajisté dominantou oblasti. Díky tomu byl během první světové války využíván jako pozorovatelna s kulometem. V následujících mírových dobách našel další využití. Již zmiňovaná Adéla Rappová zde zřídila vyhlášenou restauraci a v přilehlé zahradě využila i předností komínu, ze kterého se stala rozhledna.

Čas plynul dál a přišla druhá světová válka. Komín se tak vrátil ke svému dřívějšímu využití. Stala se z něj opět protiletecká hláska. Po válce už bohužel nedošlo k obnovení věhlasné restaurace s vyhlídkou a továrna na keramické zboží také zanikla. Komín tak začal pustnout. Do jeho poklidného života však dějiny zasáhly znovu a to v srpnu roku 1952. Pilot Zdeněk Pác o něj během nouzového přistávacího manévru zavadil křídlem svého letadla. Nehodu přežil jen zázrakem. Komín však přišel o svůj ochoz i celou horní třetinu své původní výšky.

Poté už je historie poměrně stručná. Areál přešel do státních rukou a byl zde zřízen podnik Keramo. Komín celou tu dobu tiše stál a čekal, co se bude dít dál. V novém století okolo něj začala vyrůstat podivná zástavba kostek různých velikostí a barev, až došla řada i na komín samotný. Developer ucítil příležitost v podobě atraktivity komínu a záměr byl na světě. Dnes se zde staví nový bytový projekt, jehož součástí bude na soukromém pozemku právě i komín. Jeho historie tak může pokračovat dále. Uvidíme, co ho ještě v budoucnosti čeká.

Zajímavé odkazy:
Snímky komínu, který sloužil jako protiletecká obrana
Karta komínu na databázi komínů

Tento příspěvek má jeden komentář

  1. J. Vitík

    Zdravím tvůrce hezkého videa. Tou zmínkou o nové zástavbě okolo komína jste mě a syna popohnali, abychom se hned ke komínu vypravili. Zatím (2. 2. 2022) je stále ještě ve stavu jako na videu. Pobavili jste mě tou animací čtyřmotorového proudového letadla. Do komínu narazila jednomotorová pístová stíhačka Avia S 199. Pilotem možná nebyl Pác, ale npor. Zdeněk Kác. Ne, že bych byl pamětníkem, ale havárie je podrobně popsána na http://www.leteckabadatelna.cz/havarie-a-sestrely/detail/273/. Zjišťuji, že máme velmi podobné cíle minivýletů. Proto se ještě ozvu s nějakými tipy pro vaše další pohodová videa.

Napsat komentář