Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Chodské náměstí

Plzeň známá neznámá: Chodské náměstí

Dnes vás vezmeme na prohlídku jednoho notoricky známého prostoru, kolem kterého však stojí celá řada zajímavých staveb, které blíže prozkoumáme.

Video si můžete pustit zde.

Chodské náměstí je díky pravidelně pořádaným trhům, významným školám i vysokým věžím kostela dobře známým a živým prostorem Plzně. Obdivovat se tady dá leccos. Pojďme se v rychlosti podívat, kdy se tohle náměstí vlastně zrodilo.

Ještě v roce 1841 bychom, zde nalezli jen pole, louky a ke Klatovské silnici se připojující klikatou cestu do Štěnovic. V roce 1895 se objevuje první plán, na kterém je zakresleno budoucí, tehdy ještě bezejmenné náměstí. V roce 1903 pak prostor získává své jméno, které nese s krátkou přestávkou až dodnes. Ta krátká přestávka byla mezi roky 1937 a 1945, tehdy se jmenovalo po Antonínu Švehlovi.

Prostor náměstí je tedy vymezen křížením štěnovické a klatovské cesty, díky čemuž vznikl trojúhelný prostor.

O tom, že jste na Chodské náměstí vás mimo jiné přesvědčí i jedno umělecké dílo. Plastika na nároží domu 72 totiž znázorňuje hrdého Choda Jana Sladkého Kozinu, který byl po nezdařeném chodském povstání v Plzni popraven. Klatovská třída, jako místní hlavní dopravní tepna vás ostatně k Domažlicím a na Chodsko nasměrovat může. Dnes se nebudeme věnovat parádní zástavbě kolem Klatovské, ačkoli by jistě o čem mluvit bylo. Ale věnujeme se raději přímo Chodskému náměstí.

Náměstí má být vždy společenským srdcem města a tady tomu tak rozhodně je. Najdeme tu kostel, hned dvě školy a tržiště. Prostě vše, co by na náměstí mělo být. Pojďme se na ty zajímavé stavby podívat.

Nejvýraznější dominantou a to nejen místního prostoru je kostel sv. Jana Nepomuckého. Jeho dvě 63 metrů vysoké věže jsou vidět ze široka daleka a je to bezesporu jedna z dominant celé Plzně. Kostel vznikl díky působení otců Redemptoristů, kteří tehdy nově dorazili do Plzně a krom kostela si postavili také klášter. Stavba samotného kostela probíhala na několik etap mezi lety 1907 a 1911.

Autory stavby jsou architekti Jan Svoboda a František Stalmacher, kteří kostel navrhli jako trojlodní v novorománském slohu. Impozantní velké rozety i monumentální portál otočený do Klatovské třídy. Jednou si snad kostel prohlédneme v samotném díle.

Hned vedle kostela je velmi příjemné místo s malou kašnou a čtyřmi stromy. Kašna má kamennou nádrž zdobenou taktéž novorománským dekorem a uprostřed je podstavec se sochou sv. Jana Nepomuckého, oblíbeného českého světce, kterému je zasvěcen i vedle stojící kostel.

Pojďme ale dále. Hned vedle kostela je jedna z nejkrásnějších školních budov Plzně. Budova České́ státní́ průmyslové́ školy vznikala dlouho. Začala se totiž stavět na počátku první světové války v roce 1915 a stavba se tak protáhla až do roku 1920. V té době byla Plzeň ještě česko německá a tak zatímco tato škola je česká, u náměstí Míru – ze kterého máme také video – bychom nalezli tu Německou.

Každopádně budova od architekta Ladislava Skřivánka stojí na masivním kamenném soklu z kyklopského zdiva, má dvě ikonické věže a mohutný štít odkazující na takzvanou českou novorenesanci. Střecha je pak korunována věží. Společně s kostelem tvoří parádní estetickou dvojici. Této budově bychom se taky někdy rádi věnovali samostatně.

Výčet veřejných staveb pak uzavírá budova dnešní pedagogické fakulty Západočeské univerzity. Jedná se o školní objekt z roku 1897, která vznikla pro obecnou školu chlapeckou a dívčí. Novorenesanční budova zaujímá jižní čelo náměstí. Stavba má vysokou kopuli a štít zdobí hodiny. Dnes její hlavní vchod není používán a místo předprostoru je parkoviště.

V centrálním prostoru náměstí je sice nenápadný, ale důležitý pomník. Pomník je věnován 2. pěší divizi americké armády, která tehdy brzy ráno 6. Května 1945 zde svedla šarvátku s německým odstřelovačem. Díry po kuklách byli na kostele viditelné ještě v devadesátých letech.

Právě u tohoto pomníku probíhaly první slavnosti svobody v roce 1990 a byl to tehdy první pomník věnovaný americkým osvoboditelům v Plzni. Ten na Americké ulici byl odhalen až o čtyři roky později.

Zajímavé odkazy:
Chodské náměstí na Plzeňském architektonickém manuálu
O Chodském náměstí s Annou Hostičkovou  

Napsat komentář