Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá Kolonie Na Jánské

Plzeň známá neznámá Kolonie Na Jánské

Mezi rušnou karlovarskou magistrálou a až vesnickým dojmem působící Lochotínskou ulicí, se nachází soubor malých domků uspořádaných do pár uliček. Soubor doplňuje jedna vila, která jakoby se sem přestěhovala z nějakého nádraží. Této kolonii se říká Na Jánské, popřípadě Kleisslovka. Pojďte se s námi podívat, co zajímavého skrývá v dalším díle naší dokumentární série.

V druhé polovině 19. století zažívala Plzeň ohromnou proměnu. Ze zahradního, mírně ospalého města se měnila v tepoucí průmyslové město. To sebou neslo i problém s ubytováním tisíců dělníků, kteří se do Plzně stěhovali za prací. Město jen pomalu přelézalo okruh svých bývalých hradeb a činžáková výstavba se rozjížděla zatím pomalu. V tom se objevil jeden podnikavý obchodník, spekulant s pozemky a světoběžník Jan Kleissl (1829-1876), který založil jednu z vůbec prvních čistě dělnických kolonií.

V roce 1870 započala stavba 46 domků a jedné reprezentativní vily. Na vile je nejvíce patrné, že autorem návrhu řešení byl architekt Tomáš Kilián, který pracoval na řadě nádražních budov. Domky byly navrženy jako jednoduché obdélníkové přízemní stavby se sedlovou střechou. Působivá byla zejména jednota všech staveb, které původně tvořily pevně srostlé stejně vysoké řady. Výjimky byly pouze dvě. Jednak vila majitele a pak takzvaná rychta, což byl něco jako obecní domek kolonie. Ten byl patrový a na fasádě nesl sochu sv. Jana Nepomuckého. Po této soše se vžil lidový název Na Jánské, který dnes převážil a překryl původní název Kleisslovka dle svého zakladatele.

Dnešní zástavba je již prakticky úplně překrytá pozdějšími dostavbami a přestavbami, které nijak nerespektují původní jednotný vzhled. V osmdesátých letech navíc skoro polovinu kolonie ukrojila stavba karlovarské magistrály. Dodnes se tak v relativně autentické podobě zachovala alespoň bývalá vila majitele, která je po rekonstrukci mírně zjednodušená. Zmizely například řezby ve vrcholech štítu a některé štukové detaily.

Nyní je tato čtvrť pěkným místem k nedělní procházce. Můžete se procházet mezi drobnými stavbičkami a objevovat pitoreskní detaily, jak vystřižené z vesnického prostředí.

Zajímavé odkazy:

Na Jánské na webu města
Informace o Janu Kleisslovi

Napsat komentář