Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Cihelny Chotíkov a Radčice

Plzeň známá neznámá: Cihelny Chotíkov a Radčice

Ještě v polovině dvacátého století bylo běžné, že každá větší obec má svojí cihelnu, která zajišťovala stavební materiál pro místní stavby. V aktuálním dílu série Plzeň známá neznámá se proto vypravíme za těmi, které se nacházely v Chotíkově u Plzně a Radčicích. Ta Chotíkovská se navíc z velké části zachovala dodnes a je to jedna z velmi cenných industriálních památek, která je navíc stále v rukou původních majitelů.

Začneme zmíněnou chotíkovskou cihelnou. Jedná se o unikátně dochovanou kruhovou cihelnu. Jejím zakladatelem byl místní rodák Martin Pawel, v jehož rodině cihelna zůstala až do dnešních dní. Pan Pawel pocházel z rodiny českých Němců a měl sedm sourozenců. Cihelna byla poměrně prosperujícím podnikem. Zaměstnávala na dvě desítky lidí a prý produkovala velmi kvalitní cihly. Hlínu na ně nemusela hledat nijak daleko. Hned u cihelny byl totiž dobývací prostor, odkud se těžila cihlářská hlína. Dobývací prostor je dodnes patrný a nachází se sotva dvacet metrů za cihelnou.

Řez chotíkovskou cihelnou
Řez chotíkovskou cihelnou
Zdroj: Martin Bočánek

Vše v cihelně se dělalo ručně a jak čas plynul, přestával tento typ výroby stačit. Proto chtěl pan Pawel přistoupit k celkové modernizaci cihelny. Vedle cihelny se nacházely stavby, do kterých mělo být instalováno strojní vybavení ze škodových závodů. Dodnes dokonce stojí poblíž rozvodna, která byla připravena právě k této modernizaci. Bohužel do těchto plánů zasáhla druhá světová válka. Přilehlý statek, kde pan Pawel žil obsadili vojáci wehrmachtu a postupně došlo k zastavení výroby. Po válce se museli všichni sourozenci pana Pawla vystěhovat do Německa. Pouze on a jeho česká manželka se odsunu vyhnuli. Ani po válce už však výroba nebyla obnovena. Na modernizaci už nebyly prostředky a tak o cihelnu neměl zájem ani nastupující socialistický stát. Dnes už je z dálky vidět pouze 23m vysoký komín s čapím hnízdem. Stavba se postupně víc a víc ztrácí v bující vegetaci. Proto je lepší cihelnu navštívit na jaře nebo na podzim.

Druhou cihelnu, o které je ve videu řeč naleznete jen kousek od Chotíkova v obci Radčice. Z místní cihelny už nezbylo prakticky nic. Radčická cihelna měla podobného trvání jako ta Chotíkovská. Založena byla okolo roku 1905. V průběhu následujících dvaceti let byly postupně přistavovány různé kolny a budova na strojní výrobu cihel, kde byl instalován tzv. lokomobil, což byl parní stroj.

Po druhé světové válce však výroba ustala. Chátrající budovy postupně rozebírali různí nenechavci a poslední budova zmizela v roce 1968. Nejviditelnější památku, komín, v roce 1969 odstřelili přičinliví svazarmovci a tím zmizel poslední zbytek této cihelny. Jediným pozůstatkem je dnes drobný kus zdi, do které byla po roce 2000 vsazena cihla s logem Radčické cihelny. Místo je dnes alespoň chráněno jako významný krajinný prvek, kam se můžete jít volně projít.

PODĚKOVÁNÍ: Chtěli bychom jmenovitě poděkovat současnému majiteli a potomkovi původních majitelů, panu Martinu Bočánkovi za možnost natáčet na jeho pozemku a za poskytnuté informace.

Zajímavé odkazy: 

Poloha cihelen: https://mapy.cz/s/dutacunade
Obecně o cihelnách na webu fabriky.cz
Informace o komínu cihelny na webu koda.kominari.cz
Info o chotíkovské cihelně na webu geocaching.cz

Napsat komentář