Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Židovský hřbitov Lidická

Plzeň známá neznámá: Židovský hřbitov Lidická

Dnes se společně s Plzní známou neznámou vypravíme na „starý“ židovský hřbitov u Lidické ulice. Slovíčko starý máme v uvozovkách správně, jelikož se jedná o druhý nejstarší židovský hřbitov. Kde byl ten nejstarší, se pak již dozvíte v samotném videu.

Židovský hřbitov vznikl v Plzni znovu, až když bylo místním židům povoleno pobývat ve městě a tedy zde provádět i pohřby. Hřbitov byl tedy založen v roce 1856 v té době v klidné okrajové části Plzně, poměrně daleko za posledními domy samotného města. Prostor byl obehnán kamennou zdí a vystavěn byl i patrový domek pro hrobníka. Součástí domu byla i místnost, kde židé připravují a omývají své zemřelé před tím, než jsou pohřbeni.

Rozšiřující se židovské komunitě v Plzni, která byla z velké části tvořena podnikavými lidmi, kteří zde zřídili celou řadu továren a provozů, však hřbitov přestával již brzy stačit. V roce 1898 byl otevřen nový větší židovský hřbitov na Rokycanské třídě a tento byl uzavřen. I nadále však zůstal duchovním místem vzpomínek na první novodobé generace židů, které se usídlily v Plzni.

Hřbitov přežil i druhou světovou válku, po které se z původních židovských obyvatel města vrátilo jen pár. Labutí píseň hřbitova však začala až v období socialismu. Město o místo nepečovalo a nechalo jej chátrat a zarůstat. To však potkalo řadu vesnic, památek i míst, které se dočkaly obnovy po roce 1989. V případě tohoto místa však šťastný konec nepřišel dostatečně včas. V roce 1985 najely ke hřbitovu buldozery, strhly ohradní zeď i domek hrobníka a všechen materiál včetně náhrobků shrnuli do blízké rokle. Místo zůstalo pusté a prázdné. Dodnes můžete v rokli za hřbitovem narazit na torza náhrobků.

V devadesátých letech byly na místě alespoň provizorně vztyčeny některé náhrobky, větší obnovy se však areál dočkal až v roce 2011. Kolem bývalého prostoru hřbitova vznikla jednoduchá dřevěná hradba a vstup zajišťuje betonová branka. Ve stejném roce se na hřbitově objevila i replika náhrobku slavné plzeňské rodiny Fürthů, kteří se proslavili například výrobou sirek v Sušici, či papírenským provozem v Plzni.

Dnes je místo stále na okraji zájmu a mnoho Plzeňanů o něm nemá ani tušení. Čeká na chvíli, kdy se jej někdo ujme a věnuje mu trochu péče. Nyní je to však příjemné místo k vycházce, na které vás rádi zveme.

Zajímavé odkazy

Seznam židovských hřbitovů
Článek na plzenoviny

Napsat komentář