Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Rozhledna Chlum

Plzeň známá neznámá: Rozhledna Chlum

Dnes jsme pro vás představili další díl série, který vás tentokrát vezme na vrchol kopce Chlum u Doubravky a na rozhlednu, která na něm stojí. V našem hledáčku však nebude jen samotná rozhledna, ale podíváme se i na zaniklý skokanský můstek, jehož zbytky leží u paty kopce. Výjimečné a důležité místo, jeden z vrcholů Plzně, který jsme mohli představit i díky spolupráci se čtvrtým plzeňským obvodem, který v tento den uspořádal představení studie o dalším rozvoji této lokality.

 

 

Turistika byla ve dvacátých letech dvacátého století v kurzu a tehdejší turisté měli rádi, když zakončení nedělního výletu končilo u dobrého jídla a pití. Nedílnou součástí okolí nejen Plzně tak byly různé hostince a zahradní restaurace. Na vrcholu Chlumu však podobné zařízení ještě na počátku dvacátého století scházelo. Proto nechal Svaz československých dělnických turistů v roce 1926 na vrcholu 416 metrů vysokého kopce postavit turistickou chatu, která v té chvíli disponovala jen nižším rozhledovým soklem budoucí rozhledny. V roce 1929 pak byla rozhledna dostavěna do současné výšky 25 metrů a to vše nákladem sbírky, kterou turisté mezi sebou vybrali.

Nahoru vede 121 schodů a dostane se díky nim do výšky 25 metrů. Díky své dominantnosti a výšce byla ostatně rozhledna brzy po svém dokončení používána jako světelný maják, který využívalo tehdy vznikající letecká doprava.

Skokanský můstek, který naleznete na severní straně kopce, nechal postavit také Svaz československých dělnických turistů v roce 1936 a sloužil zejména pro trénink mladých lyžařů. V roce 1942 se na něm však konala i soutěž takzvaného Přeboru Chlumu, na který se přišlo podívat na dva tisíce diváků. V padesátých letech byl však kvůli špatnému stavu dřevěných konstrukcí snesen a zbyla na něj již jen tato kopcovitá památka, která je dnes z části využívaná jako venkovní dráha pro kola. V budoucnu se pak možná dočká úpravy společně s úpravou vrcholu kolem rozhledny.

Záznam z diskuze o budoucnosti této lokality na facebooku.

Více informací o rozhledně: http://rozhledna-chlum.sweb.cz

Více infromací o skokanském můstku: http://rozhlednachlum.8u.cz/skoky.html

Napsat komentář