Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Šipky do krytů

Plzeň známá neznámá: Šipky do krytů

Dnešní díl vás zavede k památkám na pohnuté doby druhé světové války, které dodnes nechávají jednu zajímavou nenápadnou připomínku na fasádách plzeňských domů. Budeme mluvit o šipkách na domech, které ukazovaly kryty civilní protiletecké obrany (CPO)

Šipky jsou spojeny s obdobím náletů na města v době druhé světové války (1939 – 1945), nicméně identické značení ustanovil již zákon z roku 1935 (č. 82 z 11. dubna), který definuje, jak je třeba značit sklepy domů, které byly ve městech vytipovány jako možné kryty při leteckém útoku. Už tehdy se Československo připravovalo na válku a existovala dokonce seznam měst, kde byl předpoklad bombardování vyšší a naopak. Tento československý zákon pozbyl platnosti v roce 1939 a zanikla s ním organizace Civilní protiletecká organizace. Po převzetí kompetencí tohoto úřadu nacistickou správou, organizovala další značení leteckých krytů již protektorátní policie a později přímo německé úřady.

Velmi zajímavý je fakt, že šipky neměly dány žádný pevně stanovený tvar. Záleželo na fantazii majitelů nemovitostí. Podmínkou bylo jen, aby byly dobře viditelné z ulice, ukazovaly přesné místo krytu (sklepy) a naváděly prchající lidi do dveří, kudy se do sklepa dostanou. Po bombardování pak bylo důležité, aby šipky ukazovaly, kde se teoreticky nachází zavalení lidé. Poslední podmínkou bylo, aby šipky měly kontrastní barvu k barvě fasády. Samotné provedení pak prováděli lidé sami a záleželo vždy na umu jednotlivců, jak šipky nakonec budou vypadat. Prakticky se nedají nalezenou dvě totožné. Občas se používali šablony, ale mnoho ze šipek je kreslených od ruky.

Asi nejznámější šipka, která se v Plzni dochovala, se nachází v Martinské ulici. Je chráněná a prošla rekonstrukcí. Po městě jich však naleznete ještě mnoho. Stačí hledat předválečné domy a neopravené fasády. Ostatně velmi kvalitní fasády z břízolitu z Horní Břízy nám mnoho šipek dochovaly dodnes. Až budete na nějakou koukat, uvědomte si, že je na fasádě, která přečkala osmdesát let! S dnešními nekvalitními nátěry na domech je to skutečně velmi kontrastní.

Zajímavé weby:

Plzeňský web: http://sipky.plzne.cz

Nadšenci z Českých Budějovic: https://sud.estranky.cz/clanky/clanky/ukazatele.html

Sběratelé šipek z Ostravy a Opavy: http://www.kpmopava.cz/historie/historie-psana-na-fasady.html?showall=1&limitstart=

Napsat komentář