Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Husova třída

Plzeň známá neznámá: Husova třída

Dnes vás vezmeme na průzkum jedné ulice, která skrývá řadu zajímavých domů, pomníků i tajných průchodů. Zkuste si jí projít s námi.

Díly si můžete pustit zde.

Řeč je o Husově ulici, lidově zvané Husovka. Historicky nesoucí také název Leninova. Ulici s bohatou historií, která má dnes trochu neprávem statut ulice neřestí, drog a zločinu. Ale to jsou už jen ozvěny devadesátých let, dnes, zejména její rozšířená část blíže městu, patří mezi nejzajímavější plzeňské ulice. Podezřelá je už jen svoji velkou šířkou, která napovídá nějaký skrytý příběh.

Plzeň bylo vždy pragmatické a konzervativní město, co si na nějaké výstřelky a pěkný veřejný prostor moc nehrálo. A i toto rozšíření Husovy ulice má svůj pragmatický a trochu neplánovaný důvod. K pochopení si na pomoc povoláme mapy.

Ta z roku 1840 ukazuje na místě ústní dnešní Husovky rozlehlý prostor obklopený stodolami, které sloužily řadě účelů. Na kraji byl dokonce rybník. Jelikož nebyla tehdejší rozšiřující se zástavba města nijak regulována a plánována, lidé stavěli prakticky, kde chtěli. První velký dům byl na hraně dnešní Klatovské, vidíme jej na mapě z roku 1864. Protilehlé nároží v roce 1865 zaujal první evangelický kostel města a rozšířená ulice byla na světě. Prostor volně navazoval na městské sady a měl parametry bulváru. Paříž tiše záviděla. Nicméně opět zvítězil pragmatismus, když za tehdejšími stodolami vznikla první městská plynárna, která se stala důvodem zúžení zbytku Husovky.

Uspořádání tohoto velkorysého prostoru se také měnil. Na konci 19. století byl parkově upraven, v roce 1926 byl do čela ulice postaven pomník J. K. Tyla, který je dnes na Mikulášském náměstí. Ve druhé polovině 20. století tu bylo autobusové nádraží a moře asfaltu. Konečně v roce 1994 vzniklo současné velkorysé uspořádání, kam se vešlo parkoviště, široké chodníky, řady stromů i sice malé, ale příjemné náměstíčko s pomníkem.

Nachází se zde také dva kostely – zmíněný evangelický, ale také na plzeň unikátní Modlitebna nazývaná též Betlémská kaple, která byla zbudována v letech 1926-27. I tuto stavbu bychom jednou rádi prozkoumali blíže. Banku zastupuje extravagantní, ale neskutečně městská budova Národní banky a to rozhodně není vše. A ve výčtu zajímavých domů bychom mohli pokračovat u budovy bývalého gymnázia, fary náležející k evangelickému kostelu, či budově bývalé tiskárny Jana Kobese, kde se tiskly první Foglarovky!

Díky historické neřízené výstavbě vznikl výjimečně velkorysý prostor, který má velký potenciál pro další rozvoj. Jen si zde představte dobrou kavárnu, která by se předzahrádkou rozšířila do prostoru před národní bankou. Skoro každý dům v této ulici skrývá zajímavý příběh. Třeba se nám jednou podaří vám většinu z nich přinést. A ještě něco estetického na konec. Jelikož jde ulice ze západu na východ, bývají zde velmi pěkné východy a západy Slunce, což dokazuje záplava pěkných fotek na Instagramu, které se skrývají pod hastagem #husovatrida.

Zajímavé odkazy:
Seznam zajímavostí na webu encyklopedie Plzně

Napsat komentář