Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Pomníky osvobození

Plzeň známá neznámá: Pomníky osvobození

V květnu si Plzeň tradičně připomíná osvobození města Americkou armádou na konci 2. Světové války. My jsme se rozhodli podívat se na historii jednotlivých pomníků připomínající květnové dny. Mnohé z nich mají zajímavý příběh.

Video si můžete přehrát zde.

Květnové oslavy dnes patří mezi ty největší, které se během roku v Plzni konají. Pomníky upomínající na osvobození města v roce 1945 jsou na řadě míst. Většinu z nich spolu navštívíme.

Začínáme na Chodském náměstí, kde byl v roce 1990 odhalen vůbec první oficiální pomník. Vznikl k prvním velkým oslavám osvobození poté, co padl socialistický režim a Plzeň mohla konečně svobodně zavzpomínat na své osvoboditele. Právě tehdy zde proběhly bujaré a možná nejspontánnější oslavy vůbec. Po letech, kdy se slovní spojení osvobození a americká armáda v Plzni nemohlo používat, si lidé slavnost skutečně užívali.

Od počátku byl však tento pomník jen provizorní. Umístění velkého památníku bylo od konce druhé světové války jasné – na křížení ulice Klatovské a Americké. Ke vzniku dnešního hlavního pomníku osvobození vedla velmi složitá cesta. V roce 1946 zde byl položen základní kámen a vypsána soutěž na pomník. Ten nebyl nikdy postaven a v roce 1951 byl pracovníky technických služeb odvezen i základní kámen. Po sametové revoluci se začalo s přípravou nového pomníku. V květnu 1990 zde byl položen nový základní kámen. V roce 1993 město vyhlásilo soutěž na jeho ztvárnění. Z padesáti někdy dosti bizarních návrhů vyšel jako vítěz Vladimír Preclík s dynamicky tvarovanou americkou vlajkou. Tento návrh se však nelíbil některým občanům a tak byl po řadě peripetií vytvořen návrh na současný pomník, jehož autoři chtěli zůstat v anonymitě.

Dva mohutné pylony jsou však novější. V roce 2016 musely být kvůli prasklinám odstraněny. Současné jsou z roku 2017. Tomuto významnému místu se budeme někdy věnovat podrobněji v samostatném dílu. Pojďme dál.

I v okolních městských částech mají své pomníky připomínající osvobození v roce 1945. Na křimické návsi jsou hned tři válečné připomínky. Krom stél připomínající oběti první i druhé světové války, je to i pomník americkým letcům. Samotné osvobození americkou armádou však připomíná pamětní deska na budově křimického úřadu městského obvodu.

Zavítali jsme také do Radčic. Zde mají na budově úřadu pamětní desku připomínající pobyt vojáků 3. armády USA.

Podobných připomínek je v okolních částech Plzně ještě více. Jejich seznam si můžete vyhledat na webu křížky a vetřelci, my se nyní vrátíme do města.

U pivovarských obytných domů v ulici U Prazdroje je možná nejoriginálnější připomínka dnů osvobození. Rozstřílená fasáda a pod ní umístěná pamětní deska vzpomíná na jedny z posledních výstřelů při osvobozování Plzně.

V sadech Pětatřicátníků stojí dílo, ke kterému si Plzeňáci stále hledají cestu. Bylo odhaleno v květnu 2015. Již předtím byla v roce 2009 vypsána soutěž, do které přišlo 37 návrhů. V porotě zasedl i generálův vnuk George Patton Waters.  10 metrů vysoký monument je tvořen dvojicí cortenových plátů o hmotnosti 10 tun. Ocelová slitina je podobná té, která se používala na pancíře tanků. Do plátů je vyříznut profil tváře a helmy generála Pattona.

Na závěr jsme se vypravili do Husovy ulice, kde byl v roce 2000 odhalen pomník 16. obrněné divizi, která osvobodila Plzeň v květnu 1945. Toto místo bývá tradičně první lokací, na které se během oslav provádí vzpomínkový akt.

Tady naše výprava končí. Ukázali jsme vám nejzajímavější či nejvýznamnější pomníky upomínající na osvobození Plzně americkou armádou na konci druhé světové války. A ačkoli už letošní oslavy končí, i do dalších vám přejeme, ať si je užijete.

Zajímavé odkazy:
Katalog děl na serveru Křížky a vetřelci
Informace o 16. obrněné divizi

Napsat komentář