Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Kde bydlela princezna

Plzeň známá neznámá: Kde bydlela princezna

Dnes vás vezeme k jednomu zajímavému domu, který váže řadu zajímavých příběhů, které stojí za vyprávění. Je to dům barokní, všem dobře známý. Pojďme na to.

Video si můžete pustit zde.

Dům, který zcela jistě už zaujal většinu těch, co kdy cestovali přes most generála Pattona. Stavba je totiž dost nápadná a zcela odlišná od všech domů stojících kolem. Je to proto, že je zhruba o sto let mladší, než okolní domy. Navíc zde chvíli bydlela princezna!

Dům postavil plzeňský měšťan Jan Tuschner kolem roku 1790. Tento majitel největší dílny a obchodu na výrobu a prodej sukna si na předměstí postavil tehdy módní lusthauz, tedy předměstský letní zámeček. Ten je dnes nejlépe dochovaným lusthauzem plzně. Jedná se o pozdně barokní a raně klasicistní symetrickou stavbu s velkou mansardovou střechou a rizalitem zakončeným trojúhelným štítem. Takový malý plzeňský zámeček.

Dnes je stavba zastíněná Pattonovým mostem. V době, kdy zde dům vznikl, to zde vypadalo zcela jinak. Ke správnému zámku patří zahrada a ta tuschnerova byla skutečně obrovská. Sahala od dnešního Rooseveltova mostu až za zatáčku Lochotínské ulice.

Nejlépe je to vidět na mapě stabilního katastru z roku 1839. Zahrada byla komponovaná, měla dokonce vlastní čerpací vodárnu, která zásobovala několik fontán. Součástí zástavby byl i zrcadlový sál, dům zahradníka a řada altánů a přístřešků. I proto se dům stál dočasným útočištěm princezny Marie Alžběty Habsburské, která se sem uchýlila v době válečného nebezpečí. V té době využívala i zmíněný krásný zrcadlový sál, který byl chloubou zahrady.

Potomci Jana Tuschnera však zahradu rozdělili na stavební parcely a veprostřed založili novou ulici, která dodnes nese název Keřová. Kolem později vyrostly činžovní domy a zbytek zahrady byl postupně zastavěn. Poslední svědek je samotný Lusthauz.

Pokud půjdete někdy kolem, můžete si prohlédnout třeba krásné pozdně barokní vrata s velmi pěkným kováním. Vrata jsou umístěna v dobře opracovaném pískovcovém portálu. I okna na stavbě jsou hezky zrekonstruovaná, subtilní a archaicky se otevírají ven do ulice, což je prvek, který z českých měst prakticky vymizel.

Zajímavé odkazy:
O oblasti Na Poříčí na PAMu
Informace o domě na Encyklopedii Plzně

Napsat komentář