Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Americká 2. část

Plzeň známá neznámá: Americká 2. část

Minulý týden jsme začali naši minisérii o průzkumu Americké ulice. Zatímco minule jsme se věnovali oblasti kolem pomníku Díky Ameriko!, dnes se podíváme na lokalitu mezi ulicemi V Šipce a Jungmannova. V této části je řada zajímavých domů. Jako bonus se pokusíme přiblížit proměnnost názvů této ulice.

Dnes se od pomníku a dřívějšího kačáku v horní části přesuneme o kousek níže. A zde je možná ideální čas na to, abychom si řekli něco o samotném pojmenování ulice. Bylo to totiž opravdu divoké. Americká patří mezi ty ulice, které měnily jméno dle dobové politické situace. V roce 1871 byla poprvé pojmenována a to jako Stodolní dle všudypřítomných stodol. V roce 1873 získala jméno po českém velikánovi Josefu Jungmannovi. V roce 1913 byl otevřen dnešní Wilsonův most a nová část ulice získala jméno třída Františka Josefa I., přičemž Jungmann svoji část ulice tehdy obhájil. Po první světové válce císař překážel a tak se nová část přejmenovala na Wilsonovu. Druhá světová válka přinesla hned dvě pojmenování. Nová část se v roce 1940 opět přejmenovala a to na ulici Karla IV. V roce 1941 však začal překážet i Jungmann a starší část získává jméno Třída Vítězství! Po roce 1945 zavládla na chvíli rovnováha a stará část ulice dostala jméno po Stalinovi, nová po Wilsonovi. To vydrželo až do roku 1951, kdy se celý název ulice sjednotil na Stalinovu třídu. Po 11 letech už se název nehodil a tak se v roce 1962 měnil znovu na Moskevskou třídu. Mezi lety 1968 a 1970 se ulice chvíli jmenovala třída Ludvíka Svobody, aby se s nastupující normalizací opět vrátila k osvědčené Moskevské třídě. Poslední změna nastala v roce 1991 a to na dnešní Americkou ulici. To máme celkem 12 unikátních pojmenování. Pokud zde někdo již delší dobu bydlíte, upřímně litujeme vás i vaši občanku.

Po vyčerpávajícím výčtu jmen pojďme prozkoumat i architekturu. V této části americké stojí za zmínku hlavně dům obsahující velký sál a restauraci Alfa. Původně zde v roce 1877 vznikl společenský sál hotelu Waldek, dnes známého jako Slovan. Tehdy nejmodernější hotel Plzně expandoval až do tehdejší Jungmannovi ulice. V Alfě bylo později otevřeno divadlo, kino a posléze loutkové divadlo. To dnes sídlí na Rokycanské třídě.

Prozkoumejte však pozorně i ostatní domy okolo. Možná budete překvapeni. Všimli jste si někdy té staré reklamy na fasádě? Nebo třeba zvířetníku pod římsou? Za pozornost stojí i dům s číslem popisným 20. Neuchvátí vás až tolik svojí zdobností, ale díky tomu, že není opravený, lze v něm jak v otevřené knize číst jeho stavební vývoj a postupné přistavovaní.

Jelikož je americká živou ulicí, ať už v pozitivním či negativním smyslu, promítají se zde i současné nešvary v podobě šílených poutačů prodejen a provozoven.Touto problematikou se zabývá iniciativa Vizuální smog v Plzni, která se snaží kultivovat podobu vývěsních štítů a radit provozovatelům, jak na to.

Posledním zastavením je roh Americké a Jungmannovi, ze kterého máme skvělý výhled na budovu bývalého kina Elektra. Dnes bychom řekli, že šlo o polyfunkční dům s obchody, byty, kancelářemi a kinosálem. O tom však někdy příště.

Související zajímavosti:
Americká na Wikipedii
O Hotelu Waldek
O divadlu Alfa

Napsat komentář