Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Chvojkovy lomy

Plzeň známá neznámá: Chvojkovy lomy

Dnes vás vezmeme do parku, který nabízí celou řadu atrakcí, zajímavého designu i pozoruhodnou historii. Původně lom je dnes oblíbeným výletním a odpočinkovým místem nejen pro místní. Pojďte s námi objevit Chvojkovy lomy v dalším z dílů série Plzeň známá neznámá.

Park se nachází v městské části Plzeň – Slovany, nedaleko tramvajové zastávky Náměstí Generála Píky. Stačí, když zajdete za hradbu pěti panelových domů a rázem se ocitnete v parku.  To je nejkratší cesta. My jsme však zvolili příchod od ulice Částkovy, skrze průchod u restaurace U Majáku.

Ještě, než prozkoumáme park, pojďme obdivovat budovy, které ohraničují část parku přiléhající k Částkově ulici. Jejich inspiraci mořskou tématikou nelze přehlédnout. Vlnobití, stěžně lodí, modrá barva, na fasádě přilepené různé schránky korýšů. Návrh budovy pochází již z poloviny devadesátých let a samotná stavba byla dokončována v letech následujících.  Stavby byly dokončeny v roce 2011.  Duch doby konce zastydlých devadesátých let dvacátého století na vás určitě dýchne ze všech možných detailů.

Nyní ale prozkoumejme zelenou plochu ukrývající se za nimi. Vstupujeme do parku Chvojkovy lomy, původně nazývaného park Přátelství. Na první pohled možná obyčejný park. Na pohled druhý již docela divočina s hravými detaily.

Park vznikl na místě bývalých pískových lomů bratrů Josefa a Václava Chvojkových.  Lomy tu fungovaly až do prvních desetiletí dvacátého století. Kvůli své blízkosti k rozvíjejícímu se městu byl však provoz zastaven a území se postupně začlenilo do rozvojových plánů města. První rozsáhlá výstavba zde však vznikla až mezi lety 1953 – 1963. Poté se začalo i s budováním parku. Jeho Autoři se inspirovali parkem v okolí československého pavilonu na veleslavné výstavě Expo 1958 v Bruselu.

Čas plynul a v polovině devadesátých let přišla potřeba tuto plochu výrazně proměnit. A změna to byla značná. Dříve vše přísně lineární se nyní změnilo na soustavu kudrlinek a vlnek. Pravý úhel byste zde hledali marně. Ke Slovanům však organické tvarosloví a nádech čiré svobody patří.

Pravděpodobně nejvýraznější prvek celého parku má zajímavé prvenství je maják z pálené hlíny. Dostal se dokonce do Guinessovy knihy rekordů. A to jako doposud nejvyšší objekt vytočený na hrnčířském kruhu. S výškou okolo deseti metrů jde opravdu o úctyhodný výkon. Maják dělá čest svému jménu a pomyslně stráží celý park a brouzdaliště pod ním. V době natáčení bylo jezírko vypuštěné, ale v teplých měsících je plné vody a společně s vrbou umístěnou v jeho středu je vítaným zpestřením celého prostoru. Můžete se zde posadit a jen tak v klidu relaxovat.

V celém parku dále najdete nepřeberné množství různých zákoutí a menších či větších uměleckých děl a instalací.

Větším dílem je například pomník věnovaný Bigbítu s názvem Milník času. Pochází z roku 2009 a tvoří jej kamenné bloky, na kterých leží symbol 60. Let, dřevěný protiatomový kříž. Nejnovější stopou na poli instalací obohacujících park je kovová plastika Zámky lásky z roku 2017.

V zadní části parku, u 80. mateřské školy, naleznete amfiteátr, který slouží ke konání různých kulturních akcí. Bohužel odsud bylo v roce 2015 odstraněno dílo až mimozemských tvarů. Jednalo se o šest slunečníků, které však mohly připomínat i houby. Nahrazeny byly plachtou organických tvarů, o jejíž estetické hodnotě raději pomlčíme.

Každý si však může v parku najít své zákoutí nebo se jenom tak procházet a objevovat skrytá překvapení tohoto místa. Rozhodně je to jedno z nepříjemnějších míst města.

Zajímavé odkazy:
Chvojkovy lomy na PAMu
Chvojkovy lomy na Wikipedii

Napsat komentář