Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Na Roudnou

Plzeň známá neznámá: Na Roudnou

Jsou prázdniny, čas oddechu a výletů. Pojďme proto zkoumat, kam se dá vyrazit přímo v Plzni. Na každém metru města je nějaký příběh, či zajímavost. Čeká nás letní série městských výletů. Tak vezměte batoh, svačinu a hlavně nadšení a můžeme vyrazit.  Dnes se vypravím z Roudné k Pramenům. Trasa dlouhá pouhých 1 200 metrů vám ukáže řadu nečekaných zajímavostí a prostředí kolem se zcela promění.

Délka: 1 200 metrů

Trasa: https://mapy.cz/s/parozoroka

Seznam zastávek: https://mapy.cz/s/curaducazo

Odkazované díly:

Zapomenutá zahrada

Hřbitov u Všech Svatých

Amerika u Roudné

Začínám u řeky Mže pod Rooseveltovým mostem a pokračuji kolem dvou ikonickým domů s mansardovou střechou. Jeden z domů býval kostelem sv. Rocha a po zrušení během reforem Josefa II byl přestavěn na obytný dům. Cesta kolem něj je původní cestou, která vedla na starý saský most. Pojďme ale dále.

Jedním z nejcennějších domů Roudné je ten s číslem popisným 12. Základy malého nenápadného domu na ústředním prostoru Roudné pamatují středověk, současná podoba je však barokní. Během své historie Roudná několikrát zanikla a dokonce se původně nejmenovala ani Rodná. Původní název byl Malice a byly to společně s obcí Záhoří původní vesnice náležející ke kostelu Všech svatých, ještě než založili Plzeň.

Nechme za sebou prostor, který by si zasloužil proměnu z křižovatky na náměstí, a vyjdeme se ulicí Pod Všemi svatými dále. I zde je na co koukat. Snoubí se tu zástavba činžáků z 19. století, se staršími hospodářskými usedlostmi, ze kterých to zůstaly zejména četná vrata a branky, které dokazují řemeslnou zručnost a cit pro detail našich předků. Tomu všemu pak dělají kulisu novodobé velkokapacitní bytové domy. Vše tu navzájem prorůstá a ukazuje, co asi tak Roudnou čeká v dalších desetiletích. Staré a malé bude nahrazeno velkým a novým. Koloběh města. Jen ta atmosféra vezme asi za své.

Příkladem je malý patrový dům číslo popisné 26. Tenhle malý domek, který ustupuje z uliční čáry, zachycují mapy už v 60. letech 19. století. Napříč přes ulici je pak pozůstatek drobné industriální stavby, který je krásnou ukázkou malé předměstské továrny. Mezi okolními velkými činžáky dnes sice vypadá nepatřičně, ale zase vytváří jedinečné a neopakovatelné místo.

Ale pojďme zase o kousek dále. Před koncem zástavby Roudné je malý činžák z konce 19. století, který na své bosáži nese starou reklamu v podobě řady nápisů odkazujících k tomu, co se v místním již zaniklém obchodě prodávalo. Nápisy stojí za to prozkoumat zblízka.

Vydáváme se dále ulici Pod Všemi svatými a ještě než začneme stoupat do kopce k roudenskému kostelu, čeká nás výjev jak vystřižený z jihočeské vesnice. Díváme se totiž na barokní statek. Statek pochází z poloviny 18. století a je památkou na dobu, kdy podobných předměstských statků bylo v blízkosti Plzně mnoho. Dnes je jedním z posledních dochovaných. A ačkoli obytný dům musel být stržen, dochovaný a opravený špýchar, s vedle stojící kapličkou vytváří krásné a estetické zákoutí, jaké jen tak někde nenajdete. Natož pak v krajském městě kousek od centra. No, budeme se mu podrobně věnovat v některém z budoucích dílů.

Nyní už stoupáme podél řady patrových i přízemních domků, které jsou většinou moc pěkně opravené k místní dominantě. Kostel Všech svatých tu stál ještě před Plzní, ale současná podoba je pozdější. Velmi pěkné je schodiště k místní faře s nápisem upozorňujícím, že vše je jen dočasné a koloběh života je nezastavitelný. Kolem cesty je pak parádní bílá zeď s vápennou omítku, díky které se tu můžete opět cítit jak na klidném venkově. Jen při tom snění nezapomeňte, že tu občas jezdí auta.

Kostelu se někdy budeme věnovat podrobně, zatím si můžete pustit díl o místním hřbitově. A až se sem budete chtít vypravit, zjistěte si, kdy je hřbitov otevřen. Ať nedopadnete tak jako my. Opusťme ulici Pod Všemi svatými a já se vydávám dál ulicí na Hrádku. To, že to tady vypadá jak na vesnici, nám neplánovaně potvrdil pasák koz, jehož stádo se tu páslo na místních keřích a trávě.

Ale to už nám zbývalo jen pár kroků. Prameny na Roudné byly po většinu historie Plzně důležitým zdrojem pitné vody. Dnes už voda dobrá není, ale zase je to klidné a příjemné místo, jako stvořené k zakončení výletu. Opět vás odkáži na díl, který jsme pramenům věnovali, naleznete jej na našem YouTube kanálu.

Napsat komentář