Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Záchodky a čekárna na náměstí

Plzeň známá neznámá: Záchodky a čekárna na náměstí

Dnes vás vezmeme na místo, kam i císař pán chodil sám. Veřejné toalety na náměstí jsou v suterénu domku se zajímavou a dlouhou historií. Jen samotné záchodky slouží na náměstí už 107 let! Pojďte s námi prozkoumat malou secesní stavbičku, kterou občas každý z nás potřebuje.

Video si můžete přehrát zde.

Na velké ploše náměstí stojí tento domek jako jediný. Pokud tedy nepočítáme budovu katedrály. Má tedy značně privilegovanou pozici. Tato malá stavbička byla vystavěna v secesním slohu a stojí již dlouhých 107 let. A téměř po celou tuto dobu vypadá prakticky identicky jako dnes. V roce 2008 byla dokonce vyhlášena kulturní památkou. A jaká je tedy její historie a účel?

Návrh je již z roku 1911, ale budova samotná pochází až z roku 1915. Autorem návrhu byl architekt a malíř Viktorin Šulc. Dochovalo se dokonce i přesné datum, kdy byla budova uvedena do provozu a to 13. října 1915. A k čemu tedy sloužila? Využití bylo hned dvojí. Dnes bychom řekli, že se jednalo o multifunkční stavbu. A nelze říci, která funkce byla důležitější. V prvé řadě se jednalo o tramvajovou čekárnu. Tramvajové linky ze všech směrů se totiž setkávaly na náměstí, kde byl umožněn přestup. Jednalo se tedy o důležitý dopravní uzel s množstvím cestujících. Pokud se vám zdá divné, že je čekárna umístěna na špatné straně vozovky, tak vězte, že o chybu nejde. V době výstavby se totiž v celé naší zemi jezdilo po opačné straně než dnes.  Novostavba nahradila dřevěnou čekárnu, která byla demontována a dočkala se dalšího využití na konečné tramvaje na Borech.

V současnosti budova vypadá o trochu jinak. V zadní části bylo přistaveno zastřešení, které dnes využívá bistro, nabízející zahrádku se vskutku neopakovatelným rozhledem na celé širé náměstí. Přístavba však tomuto domku neubrala nic na jeho kráse.  Stále z ní na vás dýchne duch starých časů. Všechny ty malé detaily, okrasná zábradlí, hranaté okapy a v obou štítech znak královského města Plzně.

Nejen cestování, ale i čekání na hromadnou dopravu, bylo do první poloviny 20. století úžasnou kulturní záležitostí.

Jak již bylo řečeno, využití druhé je neméně důležité. Domek totiž ve své podzemní části již od počátku ukrývá i nejznámější veřejné toalety, které fungují dodnes. Nalevo je vchod do pánské části, napravo je vchod pro dámy. K jejich poslední opravě došlo v roce 2021, kdy byl opraven odvodňovací kanál, zrekonstruovány elektrické rozvody a izolace. Obnovou prošlo i osvětlení. Ačkoliv veřejné toalety nikdy neměly příliš dobrou pověst, do těchto se rozhodně nemusíte bát vkročit. Jsou čisté a udržované. Kéž bychom takových měli po městě více. I když se možná zdá, že takovýto provoz již v dnešní době ve městě nepotřebujeme, opak je pravdu. Stále jsme a vždy budeme obyčejní lidé, kteří si jednoduše potřebují čas od času odskočit na záchod.

Související zajímavosti:
Domek na památkovém katalogu
Informace o Viktorinu Šulcovi
Čekárna na Encyklopedii Plzně

Napsat komentář