Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Meteorologický sloup

Plzeň známá neznámá: Meteorologický sloup

Dnes se podíváme na jednu drobnou technickou památku, která i dnes zřetelně ukazuje, že rozhodně jde a je žádoucí dávat dohromady dobré umělecké řemeslo a moderní technologie. Meteorologický sloup, který je před Měšťanskou besedou v Kopeckého sadech je toho skvělou ukázkou. Ve své době potřebná infrastruktura s na tehdejší dobu moderními technologiemi, uměla být zároveň také krásná. Secesní detaily na této stavbičce jsou skvělé.

Autorem je někdejší plzeňská firma Jaroš a Michálek, která na kiosku prováděla uměleckořemeslné detaily. Na tuto firmu dodnes upomíná jejich někdejší sídlo na dnešní Koterovské ulici, číslo popisné 40. Jde o činžovní dům vystavěný také v secesním slohu, který ve vnitrobloku i dnes ukrývá dílny.

V jednotlivých polích můžete sledovat různé přístroje ze světa meteorologie. Tak například barometr, vlhkoměr a teploměr. Následují informace o tom, na jakých zeměpisných souřadnicích vzhledem k středoevropskému  poledníku Plzeň vlastně leží. Nechybí ani program Hvězdárny a planetária v Plzni, která má však hlavní působiště v Rokycanech a samozřejmostí jsou i klasické hodiny. Všechny ciferníky jsou také podsvíceny červeným světlem. To aby vás za šera nebolely z bílého světla oči.

Lokace

Napsat komentář