Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Luftova zahrada

Plzeň známá neznámá: Luftova zahrada

Luftova zahrada je doslova srdcem nově vznikající čtvrti Výsluní. Ještě, než na Výsluní vznikla chatová osada, byla zde právě Luftova zahrada – tehdy ještě jako zahrada užitková. Brzy se z ní však stala zahrada okrasná, kterou je i dnes a to i přesto, že dvacáté století na ní zanechalo hluboké šrámy. Pojďte objevit jednu z nejkrásnějších zahrad Plzně.

Video si můžete pustit zde.

Zahradu založili mezi lety 1886 – 1909 manželé Burgerovi. V té době byla však zahrada ještě spíše užitkovou. V roce 1912 ji však ovdovělá paní Burgerová odkázala svému synovci, Vilému Luftovi. Odtud tedy název zahrady Luftova. Vilém následně započal její postupné přebudování na zahradu okrasnou. Místo tak začalo získávat vzhled, který známe dodnes. Jak to však bylo se zahradou po smrti Viléma Lufta? Zahradu zdědila jeho dcera Helena, která však také záhy zemřela a tak místo přešlo do rukou její matky Marie Luftové. Tu však dohnaly události po roce 1948, a ačkoli se různými triky pokoušela zahrada uchránit, nakonec i jí komunistická zlovůle dohnala. V jejím vlastnictví přesto zůstala až do roku 1959, kdy byla pod hrozbou vyvlastnění, zahradu nucena prodat státu.

Následně zahradu dočasně užíval Dům dětí a mládeže a poté Zahrádkářský svaz. Zahrada však postupně pustla a nikdo se o její osud příliš nezajímal. Až v roce 1991 získalo Luftovku do vlastnictví město Plzeň, které ji po pěti letech svěřilo Správě veřejného statku města Plzeň. Od té doby dochází k postupné revitalizaci a v roce 2010 došlo ke zpřístupnění zahrady pro veřejnost. Dnes se zde konají různé soukromé akce, svatby či výstavy. Každý rok v červnu můžete také zahradu navštívit v rámci Víkendu otevřených zahrad – tak jak jsme to s kamerou v roce 2021 učinili i my.

Hned po příchodu určitě většina návštěvníků zamíří na hráz jednoho ze dvou rybníčků. Zahrada vás sem přirozeně vláká a vy objevíte sice omšelé, ale velmi romantické schodiště. Odsud máte zahradu jako na dlani. Jeho ochoz tvoří novodobé zábradlí z umělého kamene a po pravé straně se krčí originál betonové lavičky. Můžete odtud nerušeně pozorovat třeba nepřehlédnutelnou sochu rusalky, která stojí pod rybníčkem. Ani v tomto případě se bohužel nejedná o originál sochy.  Mimochodem, socha se oficiálně jmenuje Dáma s ručníkem.

Za zmínku určitě stojí krásný dřevěný osmiboký altánek, který málem úplně zmizel pod nánosem dějin. Jeho torzo bylo nalezeno a zdokumentováno v roce 1997 a v roce 2015 byla zhotovena přesná replika. Na zahradě je ještě umístěno několik dalších uměleckých děl. Pod hrází rybníka stráží výpusť replika masky vodníka, v trávě vedle altánku můžete objevit dílo Tuby a opodál postávají sochařsky znázorněné heraldické znaky města Plzně, tedy chrtice, velbloud a anděl. Velkou starou vrbu pak stráží keramické sousoší hrajících si dětí. Dílo původně zdobící školku v Puškinově ulici bylo v roce 2010 odstraněno. Díky iniciativě Křížky a Vetřelci bylo však v roce 2016 znovu instalováno právě v Luftově zahradě.

V zahradě ale najdete především pestrou paletu různých zajímavých druhů bylin, keřů či stromů. Od těch obyčejnějších až po ty cizokrajné. U těch nejzajímavějších druhů naleznete cedulky se jmény. Můžete tak objevovat nové neznámé druhy anebo se kochat těmi, které dobře poznáváte.

Pokud vám to čas dovolí, určitě se v zahradě posaďte a nasávejte její výjimečnou atmosféru. Jde o místo plné různých druhů ptáků, kteří vám pobyt v zahradě určitě také zpříjemní. Nebojte se místo prozkoumávat. Z každého úhlu vypadá jinak a vy se tak určitě nebudete při objevování tajemných zákoutí nudit.

Zajímavé odkazy:
Luftova zahrada na Wikipedii
Luftova zahrada na Památkovém katalogu
Luftova zahrada na webu Plzeňského architektonického manuálu

Napsat komentář