Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Statek U Matoušů

Plzeň známá neznámá: Statek U Matoušů

Uprostřed panelového sídliště se díky silnému odporu odborné veřejnosti i místních podařilo zachovat historické jádro obce Bolevec. Krásná náves je lemována řadou statků, mezi kterými vyčnívá jeden opravdu výjimečný – selský dvůr U Matoušů. V rámci dnešního dílu se podíváme i do čerstvě rekonstruovaných interiérů a na poklady, které stavení skrývá.

Statek se skládá z řady stavebních etap, přičemž tu nejstarší lze vystopovat ve sklepě, kde se nachází gotické portálky. Ty svědčí buďto o bohatosti původního stavení, anebo o tom, že na tomto místě mohla stávat malá tvrz. To však nyní není známo. Běžný kolemjdoucí dnes vidí zejména honosné stavení z počátku 19. století, které v současné podobě bylo postaveno v roce 1809. Stavbu nechal postavit na místě staršího Vojtěch Maurer. Výjimečnost celého dvora však spočívá zejména v dochování celého hospodářského zázemí vyjma polností. Většina hospodářských staveb se dochovala z velké přestavby, kterou ve třicátých letech 19. století vedl tehdejší majitel František Maurer. – syn výše zmíněného Vojtěcha.

Z hospodářských staveb stojí za pozornost sýpka. Sýpka byla většinou jediná budova, která disponovala uzamykatelnými dveřmi, jelikož obsahovala to nejcennější vůbec – celou úrodu. Skladovaly se zde také hodnotnější hospodářské stroje, či cennosti. Sýpka pochází z čtyřicátých let 19. století a jedná se o velmi dobře zachovaný autentický prostor. Až se tam v rámci nové expozice vypravíte podívat, všimněte si na prknech schodiště do prvního patra natisknutých nápisů, kterými původní majitelé označovali pytle s úrodou.

Kolem dvora pak stojí ještě velká stodola, kde naleznete staré hospodářské stroje a chlévy pro koně a skot. U budovy chlévů je zajímavé to, že každé vstupní dveře jsou jinak vysoké. Důvod je prostý, jsou totiž uzpůsobeny výšce zvířat, pro které byly jednotlivé chlévy určeny. Nejvyšší jsou tak například pro koně. Vedle stodoly pak naleznete ještě sad, který ke statku také patří, kde jsou ovocné stromy a také keř zvaný klokočí.

Po druhé světové válce přišel statek o své polnosti (část už prodával před událostmi roku 1948). V roce 2004 byl ve špatném technickém stavu vykoupen Plzní, která jej v roce 2007 převedla pod Národní památkový ústav, v jehož péči byla v roce 2019 započata rekonstrukce.

Podrobnosti o historii statku si můžete přečíst zde.
Zde naleznete aktuální informace k otevření nových expozic a provozní době.

Napsat komentář