Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Hamburk

Plzeň známá neznámá: Hamburk

Tentokrát se podíváme na jedno pomístní neoficiální pojmenování, které zná většina Plzeňáků. Kde je Hamburk? Nikoho v Německu, ale v Plzni u nádraží. Nicméně na tomhle místě nebyl vždy.

Video si můžete přehrát zde.

Když se řekne Hamburk, Nad Hamburkem či U Hamburku, většina současných Plzeňáků hned ví, že se mluví o nevymezené oblasti kolem nádraží a dnešního krajského soudu. Vývoj tohoto označení je však poněkud komplikovaný a původně se jednalo o trochu odlišné místo.

Název vychází z pojmenování hotelu u města Hamburk, který stával v prostoru U Jána. Tehdy to tady ovšem vypadalo zcela jinak. Místo dnešní rozsáhlé křižovatky tady stávalo město a jednou z dominant zdejšího prostoru byl právě zmíněný hotel.

Vyskytuje se už na mapě z roku 1841, kdy zaujal výhodnou pozici před vstupem na druhý Pražský most. Všichni, kdo přijížděli od Prahy, museli kolem hotelu projít. Jeho pozice se ještě zlepšila, když vzniklo nádraží. V trase staré úvozové cesty byla postavena Nádražní třída a hotel byl na nejlepší možné adrese města. Ve dvacátých letech byl předprostor hotelu upraven na náměstí. Tehdy už se ovšem hotel jmenoval Rossia. U Hamburku se tehdy říkalo místu ústí dnešní Nádražní ulice a svahu nad ní.

Proč jméno přejmenovaného a zaniklého hotelu vydrželo dodnes? Těžko říct, ale jednou z možností je, že to býval hotel věhlasný. Hotel tu stál i po roce 1945, ale více jak stoletá historie se pomalu blížila ke konci.

Při budování dnešní rozlehlé křižovatky U Jána padlo celé předpolí Pražského mostu a bagrům neunikl ani hotel. Dnes je v jeho místech část silnice kolem pivovaru a na jeho zahradě částečně stojí hotel nový – Angelo. Celému prostoru se dnes ale říká jen U Jána.

Plzeňáci jsou ale tak trochu konzervy. Ačkoli byl hotel přejmenován na Rossii už v roce 1918 a zbořen byl v osmdesátých letech, pojmenování Hamburk zůstává. Ve druhé polovině 20. století existovalo už spíše označení Nad Haburkem, které vymezovalo prostor východně nad Nádražní třídou.

Později se označením U Hamburku myslela zejména budova měšťanských škol – dnešní krajský soud. Nádherná monumentální stavba z osmdesátých let 19. století, která kraluje prostoru u vlakového nádraží. Dnes je Hamburkem myšlena nejen škola, ale celá širší křižovatka Nádražní a Šumavské ulice, včetně prostoru nového hlavního vstupu na nádraží.

Jméno Hamburk dodnes najdete na mnoha vývěsných štítech v celém širokém okolí. Ať už jde o nové Bussines centrum, nebo třeba Palubu Hamburk u vstupu do nádraží. Na zaniklý hotel si dnes už vzpomene málokdo, ale každý ví, co znamená jít k Hamburku.

Napsat komentář