Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Sklepy křimického pivovaru

Plzeň známá neznámá: Sklepy křimického pivovaru

Dnes to bude trochu tajemná výprava pod zem. Podíváme se na zbytky křimického starého pivovaru, jehož pozůstatky jsou schovány blízko křimického zámku.

Video si můžete přehrát zde.

Nedávno jsme pro vás natáčeli pozůstatky místního mlýna a na to konto se nám ozval pan Vít Mojžíš, starosta křimického městského obvodu. Ten je také nadšencem do místní historie a ukázal nám tajemství další nedaleké budovy. Jedná se totiž o starý zámecký pivovar. Nenápadná stavba u silnice skrývá mnohá tajemství. Zatímco jinde středověké a novověké pivovarní provozy zanikly, zde je stále co obdivovat. A podíváme se i do pořádných pivovarských sklepů!

O prvním křimickém pivovaru se dozvídáme už kolem roku 1550, ale není jisté, kde stál. Explicitně se zámecký pivovar, náležející k hospodářskému zázemí tehdejšího zámku, připomíná v roce 1657. Tato zmínka je trochu úsměvná a velmi zajímavá. Doslova se v ní píše: „A poněvadž to místo je veselé a na příhodné to cestě, ideálně dané tak, že nemálo Plzeňanů sem za letního času přichází, a když se toliko stále dobrá piva zde dělá, bude se moci 20 i více várek po 15 sudech vařit, což učiní 300 sudů ročně vystavovat.“

Z toho plyne, že pivní turistika vládla okolí Plzně už v sedmnáctém století. A pokud jde o uvedené míry, produkoval pivovar asi 5 000 hektolitrů piva ročně.

Výrazně byl pivovar přestavěn při úpravě celého zámku v roce 1732, kdy vznikly základy této stavby. Současná podoba je poznamenána pragmatizmem a estetickou nudou dvacátého století, ale pod unylou fasádou jsou dech beroucí prostory! Pojďte dovnitř!

Vstupujeme do rozsáhlých novověkých pivovarských sklepů. Poctivě vyzděných z velkých pískovcových bloků a zaklenutých valenou klenbou. Naprosto neuvěřitelný prostor, který svým rozsahem značně převyšuje plochu budovy stojící nad nimi.

Nachází se zde tři souběžné velké sklepy, kterým předstupuje ještě prostor sklepa novějšího. To se dá poznat podle toho, že zatímco staré sklepy mají valené klenby, ten nový z 19. století, má klenby klenuté do ocelových pasů.

Sklepy dnes při různých akcích využívá vedle stojící oblíbená restaurace, což vám umožní do těchto prostor nahlédnout. Například při křimickém festivalu vína. Kdo nemá rád alkohol a naopak se rád bojí, tak si tu taky najde své! V období dušiček se zde koná křimické strašení, které je zážitkem pro děti i dospělé. Ostatně mírně strašidelná atmosféra tohoto příjemně chladného sklepa k podobným akcím přímo láká. O to víc, že existuje legenda o zazděném vstupu, vedoucího do zámku! Což podtrhuje nejeden zazděný výklenek, který jsme zde viděli. Pozorní návštěvníci si všimnou i skluzů pro zásobování ledem.

Pojďme ale ven, čeká nás ještě jeden pozůstatek historického křimického pivovaru. Najdete jej kousek od zámku. U bývalé křimické návsi stojí barokní budova, která bývala bednárnou. Vysvětlovat Plzeňákům, co je to bednárna je asi zbytečné, ale pro přespolní: Jedná se o dílnu, kde se vyráběly pivovarské sudy. Místní bednárna sídlila v krásném barokním domě z roku 1771, který byl na počátku 21. století doslova vykřesán z popela, když jej současný majitel nákladně opravil. V té době zbývaly ze stavby už jen obvodové stěny.

Související zajímavosti:
Pivovar na WIKI

Napsat komentář