Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Koterovské vyhlídky

Plzeň známá neznámá: Koterovské vyhlídky

Každý správný výlet má mít pěknou vyhlídku, a pokud se vydáte nad Koterov, najdete vyhlídky minimálně tři. My jsme pro vás prozkoumali místa, kam všichni rádi jezdí auty a pokusili se najít i kousek nějakého klidného zákoutí a pěkný příběh.

Video si můžete pustit zde.

Název videa vám již prozradil, že se vypravíme na známé koterovské vyhlídky. K té nejznámější se většinou jezdí autem, což je ohromná nuda. Pokud si chcete udělat pěknou vycházku, vyrazte z Božkova. Nebudete litovat.

Cesta je to moc příjemná a z božkovské návsi jsou to necelé tři kilometry. Cestou ke známé vyhlídce jistě spatříte řadu letadel – neklamná známka blízkosti letkovského letiště. A dříve než se stihnete nudit, jste na místě. Z oblíbeného plácku se otevírá pěkný pohled na severozápad a je tu vidět skoro celá Plzeň. Nejblíže k vám jsou vidět střechy Božkova, dále paneláky ze Slovan, mohutná teplárna a i Plzeňská věž. Co bychom vám popisovali, vypravte se na toto frekventované a známé místo sami.

O trochu méně profláknutá a tudíž i o něco klidnější, je druhá vyhlídka. Ta je od té předešlé sotva 400 metrů daleko.  Stačí se vrátit na asfaltovou silnici a odbočit na polní cestu stoupající k vrcholu kopce Háje. Zhruba v polovině stoupání je betonová stavba, která vám může být z našich videí povědomá.

Stejně jako pozorovatelna na Mikulce, i tato vznikla v první polovině osmdesátých let 20. století. Cílem bylo strážit možný přílet atomových bombardérů od západu, k čemuž naštěstí nikdy nedošlo. Dnes slouží mnohem prospěšnějším a příjemnějším účelům. Je to ideální plošina na výhled. Je odtud pěkný rozhled na Koterov, Bručnou a Černice.

A nyní už pojďme na možná nejzajímavější místo. Nalákáním na vyhlídky vás chceme přinutit ke zdolání kopce Háje, který je dávným orientačním bodem a na jehož úpatí je opuštěný – i když využívaný lom. Kopec měl v historii řadu jmen. Třeba Lešnice a také Kolešovka, na což odkazuje i ulice Ke Kolešovce v Koterově. A čeká nás ještě jedna vyhlídka, tentokrát na lom.

Ke kopci se taky váže jedna smutná historie. V první polovině 20. století u něj byl otevřen lom na kámen, který byl po druhé světové válce zase uzavřen. Jenže v padesátých letech byl hlad po kamení a lom byl znovu otevřen, což se stalo dalším dějství smutného osudu plzeňské hvězdárny. Na vrcholu totiž v té době stály rozestavěné budovy vlastního vysněného sídla hvězdárny a planetária. Lom čerstvě dokončenou hrubou stavbu pohltil a dodnes tak plzeňská hvězdárna nemá odpovídající zázemí.

Lom později uzavřeli a začalo se zde dařit vzácným rostlinám. Sluncem vyhřáté stěny lomu jsou totiž unikátním stanovištěm pro vzácné rostlinné druhy. Od roku 2009 se zde však vyrábí asfaltové směsi a příroda zde svádí nelítostný boj o toto jedinečné místo.

Zajímavé odkazy:
Geologické zajímavosti o lomu
Historický snímek lomu

Napsat komentář