Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Stěhovavá socha

Plzeň známá neznámá: Stěhovavá socha

Dnes vás vezmeme k soše sv. Jana Nepomuckého, která stráží vstup do Dřevěné ulice. Je to socha překvapivě mobilní, která za svoji historii vystřídala nečekané množství míst. Pojďme zjistit její příběh v dalším díle Plzeň známá neznámá.

Video si můžete pustit zde.

Sochy, obzvláště ty, co zobrazují světce, sice vypadají jako něco statického, co se těžko může někam hýbat, ale právě sv. Jan Nepomucký u Dřevěné ulice je důkazem, že tomu tak být nemusí. Tahle socha vystřídal další dvě, respektive tři místa po Plzni a důvodem jejího častého stěhování byla – naprosto nepřekvapivě – doprava.

Než si ukážeme, kde všude tato socha stála, připomeňme si, jak rychle a jednoduše poznat, že se díváte na sochu Nepomuckého. Tento český světec má jako všichni ostatní světci nějaké atributy, rozpoznávací znamení odkazující k jeho životu.

Nejvýraznějším prvkem, který je velmi dobře vidět je svatozář nad hlavou osázená pěti hvězdami, které symbolizují pověst o tom, jak pražští rybáři našli Janovo potopené tělo. Druhým nejvýraznějším prvkem je velký kříž s ukřižovaným Kristem, který drží v rukou. Další sochy mívají ještě palmovou ratoles, prst přes ústa a podobně, to však na té plzeňské nenajdete.

Podoba plzeňské sochy má taky zajímavý příběh. Tohle barokní dílo bylo vytesáno v roce 1685, tedy pouhé dva roky po soše Nepomuckého, kterou pro Pražský Karlův most vytvořil známý barokní sochař Jan Brokoff. Proč sem pleteme Prahu? Právě socha od Brokoffa se stala vzorem pro zástupy soch Nepomuckých, které v následujících staletích vyrostli po Čechách. I tato plzeňská socha je kopií té pražské. Takže tu máme u Dřevěné ulice kousek Karlova mostu.

Proč není plzeňská socha na mostě? Je totiž na provizorním místě, které se nějak protáhlo už skoro na století. Původně totiž stávala na jednom z pilířů starého Pražského mostu přes Radbuzu. Nicméně už v roce 1862 starý kamenný most svojí šířkou nedostačoval houstnoucí dopravě z Prahy a do Prahy. A tak bylo ubouráno kamenné zábradlí, které nahradilo kovové a stěhovat se musel i Nepomucký. Tentokrát jen na kraj mostu.

Zastavovali u něj však pohřební procesí a blokovaly průjezdnost mostu. V roce 1888 byl navíc starý kamenný most zbořen a nahrazen kovovým. Nepomucký se přestěhoval do předpolí do místa, kterému říkáme U Jána.

Houstnoucí doprava však nakonec sochu posunula až k hradbě pivovarského areálu, kde socha poněkud nedůstojně zasunutá do křoví a k plotu vydržela jen do roku 1924. Tehdy se celý prostor U Jána začal přestavovat, vznikla pivovarská vila a tehdy i důstojné předpolí pivovaru  – což se dnes těžko představuje. Nicméně socha se do nového prostoru už nevešla a byla přesunuta k Masným krámům – dočasně, než se jí najde nějaké důstojné místo u vody, či mostu.

Související zajímavosti:
Informace o sv. Janu Nepomuckém

Napsat komentář