Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Domy Müllera a Kapsy

Plzeň známá neznámá: Domy Müllera a Kapsy

Dnes vás vezmeme na prohlídku jedněch netradičně pojatých činžáků na náměstí Míru, které mají identické a velmi bohaté ztvárnění. Byly totiž sídlem a domovem jedené z nejslavnějších plzeňských firem.

Díl si můžete pustit zde.

Dva domy s identickou fasádou, které stojí kousek od tramvajové zastávky náměstí Míru. Na první pohled obyčejné činžáky, ale při bližším průzkumu odhalíte nepřeberné množství detailů. Složitost fasády naznačuje, že je za těmito domy přeci jen zajímavější příběh. Byly postaveny v roce 1900 a jejich investory i staviteli v jedné osobě byly pánové Antonín Müller a Vojtěch Kapsa. Což nebyl nikdo jiný, než zakladatelé jedné z nejúspěšnějších firem plzeňské historie. Jejich stavební firma doslova přetvořila Plzeň do obrazu, který dnes známe.

Firma Müller a Kapsa stojí za celou řadou významných staveb. Jen namátkou ukážeme ty, které jsme pro vás už natáčeli. Kamenný Wilsonův most, také ale první trámový betonový most v Rakousku – Uhersku, tedy most Kalikovský. Krásné secesní nádraží na Jižním předměstí, monumentální kostel na Chodském náměstí a také třeba vedle stojící průmyslová škola. Firma realizovala i mnoho z budov v areálu bývalých Škodových závodů.

Domy na Mírovém náměstí sloužily jako rezidence obou rodin. V jednom z nich bydlela rodina Müllerova a v druhém Kapsovi. V přízemí pak byly kanceláře a ateliéry firmy. Stavební firma byla známá pro svou progresivnost, když si osvojovala celou řadu nových technologií, které hned využívala ve svých realizacích. Tyto domy tak měly od počátku zavedenou elektřinu, kterou dodávala nedaleko stojící firemní pila. Byla tu také prádelna, či rozlehlá zahrada. Prostor pro stavbu domů byl vybrán záměrně. Tehdy zde bylo plánováno nové náměstí a v širokém okolí firma stavěla řadu domů. Sídlo firmy tak bylo v centru nového rozvoje Plzně.

Fasády obou domů jsou pojaty skutečně výpravně. Novorenesanční prvky jsou obohaceny secesním dekorem. Takto slohově kombinované fasádě se říká eklektická. Vstupy do domů jsou orámovány vždy dvojicí sloupů, které nesou dvoupodlažní arkýř. Nad okny druhého patra je 8 medailonů s portréty významných architektů české historie. Arkýř vrcholí složitě komponovanou věžicí a štítem s postavami představujícími stavitelství a architekturu.

V těchto domech vyrůstali i synové obou zakladatelů firmy a zejména František Müller pomohl firmu posunout výrazně kupředu. Pod jeho vedením se stala známá po celé zemi. On sám se pak odstěhoval do Prahy, kde si nechal postavit Adolfem Losem navrženou vilu. Dnešní národní kulturní památku. Když se Müller z domu odstěhoval, pronajal jej manželům Beckovím, kteří si do této budovy přestěhovali vybavením tří pokojů svého původního bytu na Klatovské třídě 12. Interiér těchto pokojů navrhl Adolf Los. Interiér se však bohužel nedochoval.

Domy byly po roce 1948 zabaveny původním majitelům a dnes je zde třeba zdravotní středisko.

Související zajímavosti:
O domech na Encyklopedii Plzně
Dům s bývalými Loosovými interiéry na památkovém katalogu
Popis domů na PAMu

Tento příspěvek má jeden komentář

Napsat komentář