Právě si prohlížíte Plzeň známá neznámá: Hradiště

Plzeň známá neznámá: Hradiště

Tento díl cyklu Plzeň známá neznámá bude hodně specifický. Podíváme se do velmi zajímavé vesnice, která je součástí druhého městského obvodu a nese příznačný název Hradiště. Hradiště, tedy opevněná plocha obývaná v době bronzové a železné tam totiž je, ale nás bude zajímat i samotná současná vesnice a její život.

Díl si můžete prohlédnout zde.

Hradiště bychom nalezli v jižním cípu města mezi Slovany, Radobyčicemi a Výsluním. Osada se nachází na poloostrově vykrouženém ohybem řeky Úslavy a působí tak uzavřeným dojmem. Voda tu byla využívána už v době založení současného osídlení a tak tu najdeme i náhon. Vede sem jediná přístupová asfaltová cesta a významu tohoto unikátního místa si všimli již před tisíciletími. Proto tu dodnes nalezneme zbytky zmíněného opevněného hradiště.

Zatímco většina českých vesnic sahá svojí historií tisíc let do minulosti, Hradiště je obec velmi mladá. Hradiště totiž vzniklo až v roce 1686, kdy zde město Plzeň založilo dva železné hamry, kde se zpracovávalo železo. Aby mohly hamry fungovat, potřebovaly energii, kterou jim poskytovala síla vody přivedená náhonem, který se odděloval od řeky. Náhon je tedy dnes nejstarší památkou na relativně krátkou historii zdejší vesnice. Hamry zde dnes již nenajdeme, za to se zde zachovaly mnohé chalupy, které kolem hamru začaly vznikat.

Dodnes jsou tu k vidění krásné usedlosti, které většinou prošli přestavbami v polovině 19. století. Nejstaršími osídlenými domy by měly být chalupy s čísly popisnými 5, 6 a 7. Statky 6 a 7 jsou nejstarší domy v Hradišti. Vznikaly ještě dost nahodile a vyměření jejich pozemků a staveb nebyl nijak zvlášť řízené. Později přibyly ještě chalupy jedna až čtyři. Tyto čtyři chalupy vznikly plánovaným založením, mají velké pozemky a jednotný vzhled. Byly vyměřeny na konci osmnáctého století a udivují krásnou architekturou a cennými kamennými detaily.

Minout byste neměli ani hezky opravenou kaplička z poloviny 19. století, či dům číslo popisné osm, kde od roku 1800 bydlel mistr z místního hamru.

Zajímavosti:
O Hradišti vyšla nedávno zajímavá kniha v nakladatelství Starý most. 

Napsat komentář